O rachetă nucleară va fi lansată pe orbită în 2026

Foto: Freepik *imagine cu rol ilustrativ
Foto: Freepik *imagine cu rol ilustrativ

NASA și armata SUA intenționează să lanseze o rachetă spațială nucleară pe orbita Pământului la sfârșitul anului 2025 sau la începutul lui 2026.

Proiectul, cunoscut sub numele de DRACO (Demonstration Rocket for Agile Cislunar Operations), își propune să testeze, direct în spațiu, conceptul de propulsie termică nucleară (NTP), o tehnologie inovatoare care ar putea ajuta omenirea să colonizeze Marte dar și alte lumi îndepărtate. Nava spațială DRACO va fi construită de Lockheed Martin, au anunțat membrii echipei de proiect, potrivit Space.com.

Într-o zi am putea ajunge pe Marte

Agenția SUA pentru Proiecte de Cercetare Avansată pentru Apărare (DARPA) a început programul în 2021, iar NASA s-a alăturat la începutul lui 2023.DRACO nu este la prima iniţiativă de acest gen. S-a mai încercat cu doi ani în urmă lansarea în spaţiu a unui modul de rachetă nucleară, însă, din motive necunoscute, operaţiunea a fost oprită.

„Vom construi această rachetă spațială nucleară, vom face această demonstrație, vom aduna o grămadă de date și chiar credem că vom deschide o nouă eră pentru Statele Unite și pentru omenire, pentru a sprijini misiunile de explorare spațială”, a declarat Kirk Shireman, vicepreședintele Lockheed Martin Lunar Exploration Campaigns, în cadrul unei conferințe de presă.

NASA a manifestat mereu interes pentru tehnologia NTP. De pildă, agenţia și-a propus să lanseze o misiune pe Marte cu echipaj la bordul unei nave spațiale cu propulsie nucleară până în 1979, printr-un program numit NERVA (Nuclear Engine for Rocket Vehicle Application). Acest lucru nu s-a întâmplat; programul NERVA a fost anulat în 1972. La fel, motivele sunt necunoscute.

Cert este că NASA încă urmăreşte să ajungă pe Planeta Roșie nu doar cu echipamente, dar şi cu astronauți până la sfârșitul anilor 2030 sau începutul anilor 2040.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel