O femeie de 52 de ani din Suceava a devenit mamă prin fertilizare in vitro cu ovocite donate

Foto ilustrativ. Imagine de Zozz_ de la Pixabay
Foto ilustrativ. Imagine de Zozz_ de la Pixabay

Caz extrem de rar. O suceveancă în vârstă de 52 de ani a adus pe lume un bebeluș, la Iași, cu ajutorul unei proceduri de fertilizare in vitro cu ovocite donate. 

O femeie din Suceava, în vârstă de 52 de ani, declarată infertilă, a adus pe lume un copil, la o clinică de obstetrică şi ginecologie din Iaşi. Femeia a devenit mamă după o procedură de fertilizare in vitro cu ovocite donate. 

Prof. univ. dr. Mircea Onofriescu, coordonatorul echipei clinicii, a declarat că 'la ambii parteneri au existat probleme privind reproducerea. Procedura a început acum un an şi nu le-a fost deloc uşor ţinând cont că a fost un an marcat de pandemie. Amândoi sunt absolvenţi de studii superioare şi au lucrat o perioadă în Germania, şi acolo au aflat de procedeul de fertilizare in vitro.

După ce amândoi au făcut un set de investigaţii medicale la Omini Clinic, atât cuplul, cât şi clinica au înaintat câte o cerere la Agenţia Naţională de Transplant care aprobă pe baza documentaţiei procedura de fertilizare. După aceea au luat legătura cu o bancă de ovocite din Spania, pentru că în România, nu există aşa ceva. Aici au fost supuşi unui chestionar. Nu au cunoscut numele donatoarei de ovocite, dar, în schimb, conform protocoalelor, viitorii posibili părinţi pot afla totul despre donatoare, respectiv vârstă, rasă, grupă de sânge, RH, culoarea părului şi a ochilor, studiile absolvite, istoric medical. De regulă, vârsta donatoarelor de ovocite este de 20-25 de ani, iar starea de sănătate este verificată extrem de riguros.', potrivit ziaruldeiasi.ro.

Ovocitele au fost aduse din Spania în azot lichid

În cazul femeilor care nu pot face tratamentul de fertilizare in vitro cu ovocite proprii din diverse cauze, este indicată utilizarea ovocitelor de la donator. 

Pentru femeia care a devenit mamă la 52 de ani, 'ovocitele au fost transportate în România în azot lichid, containere speciale. La un transport este vorba de regulă de 6-10 ovocite. A urmat procedura de laborator, unde s-a folosit sperma soţului. În ziua a 5-a de la fertilizare am constatat că se formaseră trei blastocişti, astfel se numesc embrionii în această etapă. Doi au fost transferaţi la mamă şi unul a fost îngheţat', a precizat prof.univ.dr. Mircea Onofriescu.

Sarcina a fost monitorizată cu atenție, iar după cele nouă luni, pe 25 iunie, femeia 'a născut prin cezariană o fetiţă de 3.000 de grame, scor Apgrar 9.'

'Atât mama, cât şi copilul au avut o evoluţie foarte bună, iar la trei zile de la naştere le-am externat. Nu puteţi să vă închipuiţi cum arăta fericirea pe chipul acestor oameni', a mai spus Mircea Onofriescu, conform sursei citate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel