Populația unui sat din Turcia comunică prin fluierat. UNESCO avertizează

Pixabay
Pixabay

Un sat din Turcia este păstrătorul unui dialect fluierat vechi de 500 de ani, numit limba păsărească. În prezent mai există aproximativ 10.000 de vorbitori.

Localnicii unui sat din districtul Canakci comunică de sute de ani prin intermediul fluieratului. Mai este numită limba păsărească fluierată, iar cei 10.000 de vorbitori din zonă și mai ales din Kuşköy, de pe malul Mării Negre, reușesc să comunice cu vecinii lor folosindu-se de limba care conține aproximativ 250 de cuvinte, scrie BBC

Satul împrăștiat pe mai multe dealuri și coline stă la baza modului în care s-a format limbajul, întrucât fluieratul se aude mai bine și pe distanței mai lungi în valea unde se află localitatea. Limbajul face parte, de altfel, din Patrimoniul UNESCO, mai ales datorită apariției telefoanelor mobile, care au scos din uz în mare parte limba păsărească. 

Din ce în ce mai puțini vorbitori

În urmă cu 50 de ani limba era răspândită de-a lungul coastei Mării Negre, în regiunile Trabzon, Rize, Ordu, Artvin și Bayburt. În acestă părți mai supraviețuiesc câteva cuvinte folosite de păstori. 

Pentru a menține tradiția, în fiecare an este organizat un Festival al Limbii Păsărești în Kuşköy, iar localnicii se implică alături de asociația locală ce ajută la conservarea patrimoniului oral. Din 2014, limba este predată și în școli, la clasele ciclului primar. 

UNESCO a avertizat că limba vorbită în Kuşköy este în pericol de a dispărea, asemenea altor dialecte fluierate folosite în zonele forestiere și de munte din jurul lumii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel