Noua criză din Orientul Mijlociu continuă. Liderul rebelilor sirieni a declarat că obiectivul lor este de a „răsturna” regimul lui Bashar al-Assad

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Scopul coaliției rebelilor sirieni, care a preluat un alt mare oraș din mâinile guvernului săptămâna aceasta, este, în cele din urmă, răsturnarea regimului autoritar al președintelui Bashar al-Assad, potrivit lui Abu Mohammad al-Jolani, liderul militant al principalului grup care conduce opoziția armată a țării.

Într-un interviu pentru CNN, Jolani nu a lăsat niciun dubiu că ambițiile Hayat Tahrir Al-Sham (HTS) – un grup format dintr-o fostă filială al-Qaida – nu sunt altceva decât înlăturarea regimului Assad. În primul său interviu media din ultimii ani, desfășurat într-o locație nedezvăluită din Siria, Jolani a vorbit despre planurile de a crea un guvern bazat pe instituții și pe un „consiliu ales de popor”.

„Când vorbim despre obiective, scopul revoluției rămâne răsturnarea acestui regim. Este dreptul nostru să folosim toate mijloacele disponibile pentru a atinge acest obiectiv”, a spus Jolani.

„Sămânța înfrângerii regimului a fost întotdeauna prezentă în interiorul său... iranienii au încercat să revitalizeze regimul, oferindu-i timp, iar mai târziu rușii au încercat, de asemenea, să-l sprijine. Dar adevărul rămâne: acest regim este mort”, a completat acesta.

De la izbucnirea din teritoriul lor din nord-vestul țării, cu mai mult de o săptămână în urmă, progresul rebelilor a fost surprinzător de rapid, aceștia preluând controlul asupra celui de-al doilea oraș ca mărime al țării, Alep, înainte de a captura orașul strategic Hama. Ofensiva șocantă a dat o lovitură severă regimului lui Assad și susținătorilor săi din Iran și Rusia, în timp ce a reaprins un război civil care fusese în mare parte dormient timp de ani de zile.

Forțele de opoziție din Siria sunt descentralizate și formate din diferite ideologii, deși unite de un obiectiv comun de a răsturna regimul Assad. Însă, rădăcinile HTS și ale lui Jolani în mișcările islamiste extremiste aruncă o umbră asupra ambițiilor sale.

În ciuda eforturilor lui Jolani de a distanța grupul său nou de al-Qaida, Statele Unite au desemnat HTS ca Organizație Teroristă Străină în 2018 și au pus o recompensă de 10 milioane de dolari pentru capturarea lui.

Ieșind din umbră

Pentru cineva care a operat odată din umbră, Jolani a demonstrat multă încredere și a încercat să proiecteze un aer de modernitate în întâlnirea sa cu CNN, care a avut loc în plină zi și cu puțină securitate. În momentul în care CNN a început interviul cu el, a apărut vestea că forțele aflate sub comanda sa au capturat orașul Hama.

În teritoriile controlate de rebeli din Siria, este evident că Jolani nu mai este considerat un om căutat, ci mai degrabă un politician. După ce forțele loiale lui au preluat controlul asupra Alepului, el a făcut o apariție publică în citadela istorică a orașului.

Jolani afirmă că a trecut prin multiple etape de transformare de-a lungul anilor. „O persoană în vârsta de douăzeci de ani va avea o personalitate diferită față de cineva de treizeci sau patruzeci de ani, și cu siguranță este cu mult diferită față de cineva în cincizeci de ani. Aceasta este natura umană.”

Jolani și-a început cariera ca luptător tânăr al al-Qaida împotriva Statelor Unite în Irak. S-a întors în patria sa în timpul războiului civil din Siria, conducând filiala grupului terorist din Siria sub numele de Jabhat Al Nusra. Ulterior, a rupt legăturile cu al-Qaida, iar organizația sa a evoluat într-un grup numit Hayat Tahrir Al-Sham, cunoscut și sub denumirea de Organizația pentru Eliberarea Levantului, la începutul anului 2017.

Statele Unite, Turcia, Organizația Națiunilor Unite și alte națiuni occidentale continuă să desemneze HTS ca organizație teroristă străină, în ciuda încercărilor grupului de a se distanța de rădăcinile sale.

Interviul lui Jolani cu CNN de joi a fost un contrast față de retorica fermă pe care o utiliza în primul său interviu televizat din 2013, când a fost intervievat de Al Jazeera cu fața în umbră. Pe atunci, declarațiile sale erau axate pe consolidarea filialei al-Qaida din Siria.

Joi, Jolani a proiectat o viziune diferită pentru țara devastată de război. În semn de rebranding, a folosit pentru prima dată numele său real – Ahmed al-Sharaa – în locul numelui de război cu care este cunoscut pe scară largă.

Pe măsură ce avansurile militare ale coaliției de rebeli extind teritoriul și populația aflată sub controlul lor, Jolani a insistat că civilii nu au de ce să se teamă în gestionarea zonelor controlate de rebeli din Siria. „Oamenii care se tem de guvernarea islamică au văzut fie implementări incorecte ale acesteia, fie nu o înțeleg corect”, a spus el.

Dacă forțele opoziției vor reuși să răstoarne regimul lui Assad, va urma o „nouă guvernare cu noi instituții și așa mai departe”, a afirmat Jolani.

„Vorbind despre un proiect mai mare, vorbim despre construirea unei noi Sirii”

Grupul a spus că lucrează pentru a liniști civilii și grupurile care au suferit persecuții din partea grupurilor extremiste și jihadiste în timpul războiului civil sirian de zece ani. De asemenea, a afirmat că a făcut eforturi pentru a le transmite public creștinilor și altor minorități religioase și etnice că vor trăi în siguranță sub conducerea lor.

„Au existat unele încălcări împotriva lor [minoritaților] de către anumiți indivizi în perioade de haos, dar am abordat aceste probleme”, a spus Jolani, atunci când a fost întrebat despre îngrijorările legate de siguranța acestora.

„Nimeni nu are dreptul de a șterge o altă grupare. Aceste secte au conviețuit în această regiune timp de sute de ani și nimeni nu are dreptul să le elimine”, a spus el.

Totuși, organizațiile pentru drepturile omului și monitorii locali au tras semnale de alarmă cu privire la tratamentul recent al disidenților politici în Idlib, susținând că grupul a efectuat represalii dure împotriva protestelor și a torturat și abuzat disidenți. 

Jolani le-a spus celor de la CNN că incidentele de abuz în închisori „nu au fost realizate sub ordinele sau direcțiile noastre” și că HTS a tras deja la răspundere pe cei implicați.

Jolani a respins, de asemenea, desemnarea continuă a HTS ca organizație teroristă, numind această etichetă „primordial politică și, în același timp, inexactă”, susținând că unele practici islamiste extreme au „creat o fărâmițare” între HTS și grupurile jihadiste. El a afirmat că s-a opus unora dintre tacticile mai brutale utilizate de alte grupuri jihadiste, care au dus la ruperea legăturilor cu ele. De asemenea, a afirmat că nu a fost niciodată implicat personal în atacuri împotriva civililor.

Când CNN a vizitat Alepul mai devreme în aceeași zi, echipa a găsit un oraș care părea liniștit, în ciuda preluării bruște a acestuia de către forțele opoziției doar cu o săptămână înainte. Piețele erau deschise, oamenii mergeau pe străzi și viața continua, chiar și după bombardamentele avionelor rusești pro-Assad, care au ucis zeci de persoane în zonele controlate de rebeli.

Controlul lui Assad asupra țării a fost consolidat de aliații săi. După ce forțele anti-guvernamentale s-au intensificat după Primăvara Arabă din 2011, Garda Revoluționară din Iran, precum și proxy-ul său libanez, Hezbollah, au ajutat la combaterea grupurilor armate de rebeli pe teren. În aer, Forțele Aeriene Siriene au fost sprijinite de avioane de război rusești.

Jolani a exprimat dorința de a vedea forțele străine părăsind Siria. În prezent, în țară se află forțe din SUA, Turcia, Rusia și Iran, precum și proxy-uri iraniene. „Cred că, odată ce acest regim va cădea, problema va fi rezolvată și nu va mai fi necesar ca forțele străine să rămână în Siria.”

„Siria merită un sistem de guvernare instituțional, nu unul în care un singur conducător ia decizii arbitrare,” a adăugat el. Dinastia Assad este la putere de 53 de ani, din 1971. Pentru a-și menține conducerea de decenii, regimul a ucis sute de mii de oameni, a închis disidenți și a strămutat brutal milioane de persoane, atât intern cât și în afacerea țării.

„Vorbim despre un proiect mai mare, vorbim despre construirea unei noi Sirii,” a continuat Jolani. „Hayat Tahrir al-Sham este doar o parte din acest dialog și ar putea să se dizolve oricând. Nu este un scop în sine, ci un mijloc de a îndeplini o sarcină: confruntarea cu acest regim”, a spus Jolani, conform CNN. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel