Noi întreruperi de curent în Ucraina după o serie de bombardamente ruseşti

Întreruperi de curent electric în toate regiunile din Ucraina după noile bombardamente ruseşti  / Foto: Pixabay, de Geralt
Întreruperi de curent electric în toate regiunile din Ucraina după noile bombardamente ruseşti / Foto: Pixabay, de Geralt

Operatorul ucrainean Ukrenergo a avertizat luni că întreruperi de electricitate în regim de urgenţă vor trebui aplicate în toată Ucraina, în timp ce ţara încearcă să facă faţă consecinţelor noilor bombardamente ruseşti, relatează AFP.

 

"Din cauza consecinţelor bombardamentelor, pentru a menţine echilibrul între producţia şi consumul de electricitate, un sistem de întreruperi de urgenţă va fi instituit în toate regiunile Ucrainei. Electricitatea va fi furnizată cu prioritate infrastructurilor esenţiale", a anunţat Ukrenergo pe Telegram.

"Situaţia este dificilă, dar sub control", a adăugat compania, în timp ce forţele Kievului au anunţat că ar fi distrus peste 60 din cele circa 70 de rachete lansate de armata rusă.

Totuşi, "unele centrale electrice nu vor putea funcţiona la capacitatea deplină un anumit timp", potrivit operatorului. "Combinat cu îngheţurile care se vor intensifica în următoarele 24 de ore, aceasta va duce la un deficit de electricitate în sistem".

Reparaţii de urgenţă sunt în curs, potrivit Ukrenergo.

Armata rusă a recunoscut "o lovitură masivă efectuată cu arme înaltă precizie" luni în jurul orei 12:00 GMT, care a vizat obiective militare ucrainene şi infrastructuri energetice legate de forţele ucrainene, potrivit AFP.

După ce a suferit umilitoare înfrângeri în conflictul care a devenit cel mai grav în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, Rusia a început să lovească infrastructurile energetice ucrainene în octombrie, provocând vaste întreruperi de curent.

Preşedintele rus Vladimir Puti a afirmat vineri că atacurile ruseşti împotriva infrastructurilor ucrainene sunt "inevitabile", notează Agerpres.

Putin a "inspectat" podul Kerci la volanul unui Mercedes, după atacul capcană din octombrie

Preşedintele rus Vladimir Putin a inspectat luni personal, la volanul unui autoturism Mercedes, podul peste strâmtoarea Kerci, parţial distrus la 8 octombrie în urma unui atentat cu maşină-capcană, atribuit de autorităţile ruse Ucrainei, aceasta fiind prima vizită a liderului de la Kremlin în peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia, relatează AFP şi EFE.

Preşedinţia rusă a publicat o înregistrare video arătându-l pe Putin la volanul unui vehicul marca Mercedes pe cale de a se deplasa pe acest pod, care leagă Crimeea, peninsula ucraineană anexată în 2014 de Moscova, de teritoriul rus. Podul, care se întinde peste strâmtoarea Kerci, fusese avariat în octombrie de o puternică explozie provocată de un camion-capcană, atribuită de autorităţile ruse serviciilor secrete ucrainene.

'Vladimir Putin a condus maşina pe secţiunea rutieră a podului Crimeii, care a fost reparată după explozia din octombrie, şi a discutat cu muncitori', a declarat Kremlinul într-un comunicat. Potrivit imaginilor difuzate de televiziunea publică rusă, Putin a făcut un tur al secţiunii reconstruite a podului într-o maşină în compania unor oficiali de rang înalt.

Pe parcursul călătoriei, vicepremierul Marat Husnullin, văzut pe scaunul pasagerului din faţă, 'i-a prezentat un raport şefului statului', a adăugat Kremlinul. 'Să mergem pe partea dreaptă. Partea stânga a podului, din câte ştiu eu, este încă în construcţie', i-a spus lui Putin vicepremierul Marat Husnullin.

Liderul rus a inaugurat podul la volanul unui camion în mai 2018 . Acest pod din beton, construit cu mari cheltuieli din ordinul lui Vladimir Putin pentru a lega peninsula anexată de teritoriul rus, serveşte în special pentru transportarea de echipamente militare armatei ruse care luptă în Ucraina.

Podul peste strâmtoarea Kerci, care are o lungime de 19 kilometri, este considerat cel mai important proiect de inginerie construit în Rusia de când Putin a venit la putere în 2000.

Explozia de pe podul Kerci, soldată cu trei morţi, a provocat un şoc în Rusia: faptul că o infrastructură atât de importantă şi atât de îndepărtată de linia frontului poate fi avariată a reprezentant un afront pentru Moscova. La o zi după explozie, care a provocat avarierea parţială a podului, cel mai lung din Europa, Putin a acuzat serviciile secrete ucrainene de comiterea unui 'act terorist' în care ar fi implicate şi ţări străine.

Două zile mai târziu, Rusia a lansat primul atac masiv cu rachete asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. Deşi la scurt timp după aceea Putin a declarat că nu consideră necesare alte atacuri masive, aviaţia şi artileria ruse au continuat să bombardeze obiective civile din Ucraina, în special obiective energetice. Luni a avut loc cel de-al optulea atac masiv al Rusiei asupra sistemului energetic ucrainean după 10 octombrie, notează EFE. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel