EXCLUSIV  Nicolae Popa, o miză în lupta politică. Ce nu spune Traian Băsescu: Detalii uitate în scandalul momentului

Scandalul declanșat de dosarul Kovesi repune pe tapet discuții politice de mult uitate.

Extrădarea lui Nicolae Popa în România, care a avut loc în anul 2011, se pare că a avut la bază implicații politice. Nici nu avea cum altfel să se facă din moment ce între România și Indonezia (n. red. - țară în care se afla urmăritul general) nu exista un tratat de extrădare. Dar, să ne aducem aminte, câteva dintre declarațiile politice de înainte și de după arestarea lui Nicolae Popa, dar și anumite decizii ale instanțelor în dosarul Fondului Național de Acumulare.

Banca Unicredit Tiriac Bank, scoasă din proces

Poate cea mai importantă decizie din Dosarul Fondului Național de Acumulare a fost cea prin care instanța a stabilit că Unicredit Tiriac Bank, Comisia Națională a Valorilor Mobiliare și Casa de Economii și Consemnațiuni nu pot răspunde civil pentru faptele comise de Ioana Maria Vlas, Nicolae Popa și Gavril Bătrân, deoarece aceștia nu au fost angajați ai societăților respective. Mai mult, susțin magistrații, răspunderea putea interveni dacă angajații vreuneia dintre societăți ar fi fost trimiși în judecată pentru săvârșirea unei infracțiuni legate de modul de derulare a contractelor de depozitare în cadrul Fondului Național de Acumulare (FNA). CAB mai arată că prejudiciul în FNA este actual, deoarece nu a fost încă acoperit. Iată ce spuneau magistrații Curții de Apel București în august 2009: "Tribunalul București a admis, în data de 15 noiembrie 2006, acțiunea Integro împotriva SOV Invest și Băncii Comerciale Ion Tiriac, care au fost obligate să plătească suma de 50.594.409.636,604 lei, reprezentând prejudiciul cauzat prin achiziționarea acțiunilor necotate Industrial Export". Numai că procesul a ajuns la CAB în apel, unde a fost supendat până la soluționarea irevocabilă a dosarului FNA, de către Înalta Curte de Casație și Justiție. Magistrații spuneau atunci în motivare că numai în cazul unei decizii definitive și irevocabile se putea discuta despre acoperirea parțială a prejudiciului de către SOV Invest și Banca Comercială Ion Tiriac.

"Din declarațiile unor martori audiați se desprinde presupunerea că Nicolae Popa a acționat ca un mandatar ocult al inculpatului (SOV- n.r.)", se arăta în motivarea sențintei din 18 noiembrie 2008, prin care Tribunalul București a decis achitarea lui Sorin Ovidiu Vîntu pentru fals în declarații și uz de fals în dosarul privind constituirea Băncii Internationale de Dezvoltare (BID). Nicolae Popa, în calitate de director al grupului de firme Gelsor și membru al Consiliului de Incredere al SOV Invest, a fost găsit vinovat împreună cu Ioana Maria Vlas, în calitate de manager al FNI (prin SOV Invest). 

Despre fuga lui Nicolae Popa s-a stabilit că aceasta a avut loc în anul 2000. Ulterior însă, în anul 2001, autoritățile române de la Jakarta au emis un nou pașaport pe numele lui. 

În decembrie 2009 s-a aflat că Nicolae Popa a fost arestat în Indonezia, la Jakarta.

Pe 3 decembrie 2009, în cadrul confruntării pentru președinția României, între Traian Băsescu și Mircea Geoană a avut loc un schimb acid de replici. La secțiunea de întrebări directe adresate unul altuia de cei doi candidați la Președinție, Traian Băsescu i-a cerut lui Mircea Geoană să prezinte scuze românilor pentru că la confruntarea de dinaintea primului tur a apus că nu l-a vizitat pe Sorin Ovidiu Vîntu în Deltă, iar omul de afaceri a afirmat după aceea că astfel de întâlniri au avut loc.

Traian Băsescu l-a întrebat pe Mircea Geoana dacă i-a plăcut cu o seară înainte vizita pe care a făcut-o la Sorin Ovidiu Vîntu, "când a aflat că a fost arestat Popa Nicolae", liderul PSD afirmând că nu știe cine este șeful de la Gelsor, condamnat la închisoare după prăbușirea FNI.

La vremea respectivă, Traian Băsescu spunea: "Cred că arestarea lui Nicolae Popa i-a creat o mare emoție domnului Mircea Geoană dacă a simțit nevoia să se ducă noaptea la Vîntu și, lucru extrem de grav, să anunțe, pentru că se știa de două zile, Nicolae Popa nu a fost arestat ieri (n.red.joi)", a declarat Băsescu vineri dimineața la un post radio. Acesta a mai susținut că structurile statului român și-au făcut treaba, precizând că este o întâmplare că arestarea lui s-a produs acum. "Când îl găsești, nu-l mai amâni, a fost o întâmplare. Structurile statului român și-au făcut treaba. Acum-neacum, important e că și-au făcut treaba", a spus Băsescu.

Discuții cu ambasadorul

Ceea ce nu a spus președintele a fost că extrădarea lui Nicolae Popa a fost discutată și cu ambasadorul Indoneziei de la acea dată, având în vedere că acesta din urmă a fost adjunct al Curții Supreme din Indonezia. Discuția dintre cei doi pe această temă a avut loc pe 12 aprilie 2010 odată cu depunerea scrisorii de acreditare. 

Iată ce publica pe 12 aprilie 2010, Ambasada Indoneziei pe site-ul instituției: "Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Indonezia în România, Excelența sa Doamna Marianna Sutadi a prezentat Excelenței Sale domnului Traian Băsescu, Președintele României, la Palatul Prezidențial Cotroceni din București, la 12 aprilie 2010. Înmânarea scrisorilor marchează începerea datoriei oficiale a ambasadorului Marianna Sutadi în România.

După prezentarea scrisorilor de acreditare, ambasadorul Marianna Sutadi și președintele Traian Băsescu au purtat discuții bilaterale într-o atmosferă caldă și prietenoasă. Ambasadoarea Marianna Sutadi a transmis saluturi calde de la Președintele Republicii Indonezia și, ca răspuns, Președintele României și-a transmis salutul său cald Președintelui Republicii Indonezia.

Președintele Traian Băsescu și ambasadoarea Marianna Sutadi au vorbit despre modalități de îmbunătățire a relațiilor bilaterale dintre Indonezia și România. Președintele Traian Băsescu a declarat că, deși există deficit pentru România în balanța comercială, partea română va încerca să stabilizeze situația și ambele părți au convenit să consolideze relațiile bilaterale și să dezvolte relațiile comerciale. Ei au vorbit, de asemenea, despre evoluțiile din ambele țări.

Ambasadoarea Marianna Sutadi a lucrat anterior ca adjunct al Curții Supreme de Justiție din Jakarta. (...) Ultima vizită în România a unui președinte al Republicii Indonezia a fost plătită de doamna Megawati Sukarnoputri în 2003, iar domnul Ion Iliescu, președintele României, a efectuat o vizită de răspuns la Jakarta în 2004."

Cale extraordinară de atac

Pe 16 decembrie 2009, la câteva zile după arestarea lui Nicolae Popa, Laura Codruța Kovesi, procuror general al României la acea dată, a ieșit cu precizări: "Există o cale extraordinară de atac în care apar date sau fapte care nu au fost cunoscute de instanță la soluționarea cauzei; atunci hotărârea de condamnare poate fi revizuită și cercetările în acest dosar se pot relua", a explicat ea făcând referire la arestarea în Indonezia a lui Nicolae Popa, fost director al grupului de firme Gelsor și membru al Consiliului de Incredere al SOV Invest.  

În anul 2012, Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat la un an de închisoare pentru șantajarea lui Sebastian Ghiță în dosarul Realitatea Tv. Ulterior, în 2014, Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare pentru favorizarea infractorului în cazul lui Nicolae Popa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel