Nevoi umanitare ”extrem de ridicate”. ONU cere provizii de urgență în valoare de 51,5 miliarde de dolari

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Șeful Națiunilor Unite pentru asistență, Martin Griffiths, descrie nevoile umanitare ca fiind ”șocant de ridicate”, pe măsură ce evenimentele extreme din 2022 se vor răspândi în 2023.

ONU a declarat joi că va fi nevoie de un ajutor record de 51,5 miliarde de dolari anul viitor, deoarece conflictele, urgențele climatice și pandemia persistentă împing mai mulți oameni spre dezastru și foamete, potrivit Almayadeen.

Potrivit Global Humanitarian Overview,  339 de milioane de oameni din întreaga lume vor avea nevoie de un anumit tip de asistență de urgență anul viitor, ceea ce reprezintă cu 65 de milioane mai mult decât prognoza pentru anul precedent.

”Anul viitor va fi cel mai mare program umanitar” pe care l-a văzut vreodată lumea, a declarat Martin Griffiths, șeful de asistență al Națiunilor Unite, jurnaliştilor de la Geneva.

Dacă toți oamenii care au nevoie de asistență de urgență ar trăi într-o singură țară, aceasta ar fi a treia ca mărime din lume, după China și India, a spus el. Conform previziunii revizuite, una din 23 de persoane va avea nevoie de asistență în 2023, în creștere de la una din 95, în 2015.

”Seceta și inundațiile letale fac ravagii în comunitățile din Pakistan până în Cornul Africii”, a spus el, arătând, de asemenea, spre războiul din Ucraina, care ”a transformat o parte a Europei într-un câmp de luptă”.

Apelul ONU a subliniat, de asemenea, situația îngrozitoare a Etiopiei, unde o secetă care se agravează și un conflict care durează de doi ani, în Tigray, au lăsat aproape 29 de milioane de oameni în nevoie disperată de ajutor.

Confruntat cu astfel de nevoi uriașe, Griffiths a susținut că spera că 2023 va fi un an al ”solidarității, la fel cum 2022 a fost un an al suferinței”.

Citește și:

Raport OMM: Pentru 3,6 miliarde de persoane, apa este un lux

Aproximativ 3,6 miliarde de persoane se confruntă în prezent cu un acces insuficient la apă și se estimează că numărul persoanelor afectate va creşte la peste 5 miliarde până în 2050, potrivit raportului, relatează Agerpres.

Documentul evaluează efectele schimbărilor climatice, de mediu şi sociale asupra resurselor de apă pe Terra, iar scopul său este de a sprijini monitorizarea şi gestionarea resurselor globale de apă dulce într-o perioadă în care cererea este în creştere, iar aprovizionarea limitată.

Potrivit raportului, din cauza influenţei schimbărilor climatice şi a fenomenului La Nina, zone întinse de pe glob au înregistrat în 2021 condiţii mai uscate decât cele normale. Comparativ cu media hidrologică pe 30 de ani, zona cu debit sub medie anul trecut a fost de aproximativ două ori mai mare decât zona cu debit peste medie.

Între 2001 şi 2018, ONU a raportat că 74% din toate dezastrele naturale au fost legate de apă. Cea de-a 27-a Conferinţă a Părţilor Convenţiei Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27) a îndemnat guvernele să integreze în continuare apa în eforturile lor de adaptare, aceasta fiind prima oară când apa a fost menţionată într-un document final al COP ca recunoaştere a importanţei sale critice... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel