Negocieri de pace cruciale la Istanbul. Este România în pericol? Bogdan Chirieac, asigurări și un avertisment - ”Ceea ce nu e bine”

Cine este noul campion mondial la şah / Foto: Pixabay
Cine este noul campion mondial la şah / Foto: Pixabay

Negocierile de pace programate joi la Istanbul între Ucraina și Rusia, mediate de președintele turc Recep Tayyip Erdoğan și cu o posibilă participare a președintelui american Donald Trump, ar putea marca un moment de cotitură în conflictul care a zguduit regiunea timp de peste trei ani. În timp ce comunitatea internațională privește cu speranță, dar și cu precauție, analiștii avertizează că Rusia ar putea folosi această oportunitate pentru a-și extinde sfera de influență în Europa de Est.

Negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia, programate pentru joi la Istanbul, reprezintă un moment crucial în eforturile internaționale de a pune capăt conflictului care durează de peste trei ani. Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, gazda acestor negocieri, și-a exprimat speranța că "fereastra de oportunitate" deschisă nu va fi pierdută. În același timp, președintele american Donald Trump a sugerat că ar putea participa la întâlniri, ceea ce ar putea adăuga o dimensiune suplimentară acestor discuții.

Uniunea Europeană și alte puteri internaționale urmăresc cu atenție evoluțiile, având în vedere implicațiile geopolitice majore ale unui posibil acord de pace. Analistul Ralf Fücks, cât și o parte din presa americană, avertizează că Rusia ar putea folosi aceste negocieri pentru a-și consolida influența în Europa de Est, pentru a rescrie istoria și sferele de influență, subliniind necesitatea ca Occidentul să rămână vigilent și unit în fața posibilelor concesii. Ar putea și alegerea noului președinte să predispună destinul geopolitic al României într-o parte sau alta, în funcție de valențele sale ideologice? Analistul Bogdan Chirieac a comentat acest subiect într-o intervenție la România TV.

"Indiferent cine va câștiga alegerile prezidențiale..."

"România va fi în continuare membră a Uniunii Europene. Eu sunt convins că Uniunea Europeană ne va ajuta în acest moment dificil în care ne aflăm, un moment cauzat de liderii politici, de clasa politică, care au condus până acum această țară. Acesta este adevărul. Nu doar ultimul guvern e problema. Toate guvernele din ultimii 15–20 de ani, că așa s-a ajuns aici, au contribuit la dezastrul în care ne aflăm. România va rămâne membră NATO în tot acest climat incert, România nu va fi atacată de Federația Rusă, România nu se va îndrepta spre Federația Rusă, indiferent cine va câștiga alegerile prezidențiale. Nu va fi ca la Yalta. România nu este subiect de negociere. Singurii care pot avea probleme cu Marea Neagră acum sunt ucrainenii. Prin ricoșeu putem fi și noi. Cum? Dacă Rusia își menține planul inițial, adică să ocupe și Odesa cu Gurile Dunării, atunci Ucraina nu va mai avea ieșire la mare. Din acel moment noi vom fi în graniță, în Delta Dunării, cu Federația Rusă. Ceea ce nu e bine", a explicat Bogdan Chirieac.

CITEȘTE ȘI: Culisele discuțiilor Zelenski - Erdogan: ”Suntem pregătiți pentru negocieri directe cu Putin”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel