Ne poate ține cafeaua treji pe o perioadă mai lungă de timp? Iată ce spun cercetătorii.
Cercetătorii de la Michigan State University au realizat un studiu, citat de Science Alert, care analizează efectele cafelei asupra somnului. S-a constatat că peste 90% dintre adulții americani incluși în eșantion consumă zilnic cofeină, sub o formă sau alta. Cercetătorii au vrut să afle dacă lipsa de somn şi de atenţie poate fi "rezolvată" cu o ceaşcă de cafea cofeinizată.
Cofeina a îmbunătățit capacitatea de atenţie şi puterea de concentrare la participanții privați de somn atât de mult încât performanța lor a fost similară cu cea a persoanelor care au dormit toată noaptea.
Pe de altă parte, administrarea de cofeină persoanelor care au avut o noapte întreagă de somn a condus la îmbunătățirea performanței acestora. Astfel, cofeina a avut un impact pozitiv asupra menținerii atenției nu doar pentru cei care nu au avut somn. Această concluzie nu a surprins, deoarece și alte studii au ajuns la rezultate asemănătoare.
Această constatare sugerează că, în cazul în care suferiți de lipsă de somn, cofeina vă poate ajuta să rămâneți treji și să vă concentrați în activități solicitante, dar este puțin probabil să vă ajute să obțineți performanțe remarcabile la un examen important, de pildă, sau la calcule şi măsurători complicate, nici măcar la şofatul pe distanţe lungi.
Desigur, cofeina este un mijloc nenatural de a înlocui somnul. S-a experimentat, de asemenea, şi somnul de câteva minute din timpul zilei, pentru a se face comparaţie cu efectul cofeinei. Astfel, cercetătorii le-au oferit unora dintre participanți posibilitatea de a trage un pui de somn timp de 30 sau 60 de minute în timpul unei perioade de privare de somn pe timp de noapte, între orele 4 și 6 dimineața.
Experții au constatat că participanții care au ațipit nu s-au descurcat mai bine nici la sarcina de atenție simplă, nici la alte sarcini față de cei care au stat treji toată noaptea. Aşadar, un pui de somn în mijlocul nopții nu a avut beneficii perceptibile pentru performanța cognitivă în timpul dimineții după o noapte de privare generală de somn.
Ce se înţelege din asta? Că nici cofeina nici somnul de după amiază nu ajută la fel de mult ca un somn bun pe timpul nopţii. Dacă noaptea nu dormi suficient, nicio cafea din lume nu te va ajuta să ai performanţe nemaivăzute şi nici un somn de 15 minute la prânz nu va umple orele lipsă de odihnă din timpul nopţii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu