NATO în alertă: Este necesar imediat un scut antirachetă antiaerien pentru Ucraina

Șeful Statului Major al Armatei SUA, generalul Mark A. Milley, secretarul american al Apărării Lloyd J. Austin III, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg  și ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov. Sursa Agerpres
Șeful Statului Major al Armatei SUA, generalul Mark A. Milley, secretarul american al Apărării Lloyd J. Austin III, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg  și ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov. Sursa Agerpres

NATO va continua să sprijine Ucraina în autoapărare, dar și în acțiuni militare menite să-și recupereze teritoriul controlat acum de Rusia.

Pentru a preveni noi bombardamente precum cele de acum câteva zile în Kiev și în alte orașe, Alianța este pregătită să pună la dispoziție țării invadate un sistem de apărare antiaeriană. Acestea sunt angajamentele luate de miniștrii Apărării ai Alianței Atlantice la finalul primei zile de întâlniri de la sediul NATO de la Bruxelles, scrie Europa Today.

”Prioritatea va fi o mai mare apărare aeriană pentru Ucraina”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, înainte de a se întâlni cu miniștrii Alianței. ”Rusia mobilizează zeci de mii de noi soldați”, a avertizat el, ”și încearcă să anexeze ilegal noi pământuri ucrainene”.

Mai mult, Stoltenberg a declarat: ”am asistat la atacurile fără discernământ asupra orașelor ucrainene și am auzit și amenințările nucleare voalate de la Moscova. Toate acestea fac din această escaladare să fie cea mai gravă din februarie în prezent”, a subliniat numărul unu NATO. Un cadru care, potrivit Alianței Atlantice, legitimează trimiterea de noi armamente la Kiev, începând cu scutul antiaerian.

Sarcina de a specifica ce anume vrea Guvernul lui Volodymyr Zelensky revine generalului Mark Milley, șeful Statului Major Comun al Statelor Unite.

”Ceea ce cere Ucraina și despre care credem că poate fi furnizat este un sistem aerian integrat de apărare antirachetă care nu controlează întreg spațiul aerian al Ucrainei, ci este conceput pentru a proteja țintele cheie”, a explicat generalul Mark Milley la sfârșitul sesiunii.

”Ne gândim la un sistem de altitudine scurt-mediu-înalt și joasă-medie-înaltă. O combinație a tuturor acestor lucruri poate împiedica accesul în spațiul aerian pentru aeronavele și rachetele ruseșt. ”Până acum, ucrainenii au fost foarte eficienți în respingerea superiorității aeriene ruse”, a menționat Milley.

Statele Unite prezice că ”Ucraina va continua să facă tot ce poate în timpul iernii pentru a-și revendica teritoriul”, a explicat secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin. ”Noi vom face tot ce putem pentru a ne asigura că ucrainenii au tot ce le trebuie pentru a fi eficienți”, a mai asigurat secretarul american.

”Luăm foarte în serios” amenințările lui Vladimir Putin cu privire la utilizarea armelor nucleare în Ucraina, chiar dacă ”nu ne așteptăm să vedem un asemenea comportament din partea unei mari puteri nucleare”, a adăugat ofițerul american al Apărării. Cu toate acestea, ”rămânem concentrați pe indicatorii de tot felul pe care Putin ar fi decis să meargă în altă direcție”, a conchis Austin.

Citește și:

Macron: Franța va livra Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană

Franţa va livra Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană, a anunţat miercuri preşedintele francez, Emmanuel Macron, într-un interviu acordat canalului France 2, notează AFP.

"Vom livra radare, sisteme şi rachete (antiaeriene) pentru a proteja (ucrainenii) de atacuri, în special pentru a-i proteja de atacurile cu drone", a spus el.

Preşedintele francez a repetat, de asemenea, că Franţa are în vedere să livreze suplimentar Ucrainei tunuri Caesar.

Am livrat 18" de la începutul războiului, "lucrăm pentru a livra suplimentar şase tunuri împreună cu Danemarca", a declarat el, explicând că aceste şase Caesar au fost iniţial destinate armatei daneze. "Încercăm să le livrăm ucrainenilor imediat", a spus el.

Kievul a cerut aliaţilor săi să îl ajute să-şi întărească apărarea antiaeriană, după două zile de bombardament rusesc intens pe întreg teritoriul, în special asupra Kievului, care a provocat zeci de victime civile şi a distrus infrastructura.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut crearea unui "scut" antiaerian asupra Ucrainei, reaminteşte AFP, citat de Agerpres. 

Emmanuel Macron îl somează pe Putin 'să revină la masa negocierilor

Preşedintele rus Vladimir Putin trebuie "să revină la masa" negocierilor, a declarat miercuri preşedintele francez Emmanuel Macron într-un interviu televizat consacrat în mare parte războiului din Ucraina, relatează AFP.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel