NASA: O nouă generație de roboți umanoizi va fi lansată în spațiu. Ce vor face diferit de astronauți

Robotul umanoid Valkyrie. Foto: nasa.gov
Robotul umanoid Valkyrie. Foto: nasa.gov

NASA a dezvoltat roboți care pot face aproape totul în spațiu.

NASA a dezvoltat recent un robot umanoid numit Valkyrie, special conceput pentru misiuni de explorare spațială. Cu o înălțime impunătoare de 188 de centimetri și o greutate de 136 de kilograme, acest robot promite să ofere capacități avansate pentru a susține cercetările și explorările în mediile extraterestre, informează Reuters.

Valkyrie, numit după o figură feminină din mitologia nordică, a fost testat la Centrul Spațial Johnson din Houston, Texas. Proiectat de NASA, acest robot a fost creat pentru a opera în "mediile degradate sau deteriorate de ingineria umană," inclusiv în zonele afectate de dezastre naturale.

Shaun Azimi, liderul echipei din departamentul Dexterous Robotics din cadrul NASA, spune că roboţii umanoizi din spaţiu ar putea să se ocupe de sarcini riscante cum ar fi curăţarea panourilor solare sau inspectarea echipamentelor care funcţionează cu probleme în afara navelor spaţiale, pentru ca astronauţii să se poată concentra pe explorare şi descoperiri ştiinţifice.

"Nu încercăm să înlocuim echipajele umane, încercăm doar să le degrevăm de munca plictisitoare, murdară şi periculoasă pentru a le permite să se concentreze asupra activităţilor de nivel superior", a spus Shaun Azimi.

Ce este un robot umanoid

Un robot umanoid este un tip de robot sau mașină robotică care prezintă caracteristici și aspecte asemănătoare cu cele ale unui om. Termenul "umanoid" provine de la cuvântul "uman," indicând asemănarea cu aspectul și comportamentul uman. Principala caracteristică a unui robot umanoid este abilitatea de a imita mișcările și trăsăturile fizice ale omului într-o anumită măsură.

Roboții umanoizi sunt adesea proiectați pentru a interacționa cu lumea în moduri care sunt familiare oamenilor. Aceștia pot avea formă umană, cu cap, trunchi, membre și, uneori, chiar o față care imită expresiile faciale umane. Scopul lor poate varia de la asistență în sarcini cotidiene, precum curățenia sau interacțiunea socială, până la sarcini mai specializate, cum ar fi explorarea spațiului sau intervenția în situații de urgență.

Roboții umanoizi utilizează de obicei senzori, actuatori și sisteme de control pentru a simula funcțiile umane. Aceștia pot fi programați pentru a executa diverse sarcini sau pot fi echipați cu capacități de învățare automată pentru a se adapta la medii noi sau pentru a interacționa cu oamenii într-un mod mai natural.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel