NASA încearcă devierea unui asteroid. Mironov: Dacă ne iese, învăţăm să ne apărăm de relele care pot să vină peste noi

Fotografie de la Joe, pexels
Fotografie de la Joe, pexels

Scriitorul Alexandru Mironov a prefaţat evenimentul pus la cale de NASA în această noapte. Agenţia spaţială americană încearcă devierea unui asteroid prin ciocnirea unui satelit de acesta. 

"Trebuie să ne apărăm, și-au spus pământenii, pentru că o mulțime de bolovani cosmici vin peste noi, fie din centura postmarțiană, fie de la de la Jupiter. Ca să ne apărăm, când un obiect vine către tine, către planeta Pământ, fie încerci să-l distrugi, ceea ce e foarte greu, fie încerci să-l deviezi.

Pentru prima dată, o echipă care s-a pus la punct științific și tehnic din toate puncte de vedere îl așteaptă pe asteroidul care vine spre noi. I s-au calculat traiectoria și a fost trimisă o navă către acest bolovan cosmic. 

Această mică navă este sinucigașă. E vorba de un kamikaze - va exploda. Şi nu e vorba să trimiți ceva de mari dimensiuni pentru o explozie cosmică de nivel atomic, ci se speră că traiectoria asteroidului va fi modificată. 

Nici nu ne trebuie mai mult, pentru că dacă e atacat la timp un asemenea agresor, el e deviat. Din motivele fizicii cosmice, el se duce în altă parte. 

Iată că învățăm, dacă ne iese cu adevărat manevra aceasta, învățăm să ne apărăm de relele care pot să vină peste noi",  a explicat scriitorul de science fiction Alexandru Mironov, luni, la Antena 3.

O sondă spațială va ciocni asteroidul Didymos, în 26 septembrie, cu 6,6 km/s. Poți urmări live misiunea. Tot ce se va vedea va depinde de tehnologia românească

Pe 26 septembrie, o sondă spațială se va ciocni controlat de un asteroid, într-un prim efort internațional de deviere a traiectoriei unui asteroid pentru a testa capacitatea omenirii de a se proteja de asteroizi prin această metodă. România este unul dintre actorii care contribuie la componenta europeană a acestei misiuni, arată ROSA. 

”65803 Didymos este un asteroid clasificat potențial periculos, format din asteroidul principal și satelitul acestuia, numit Dimorphos. 65803 Didymos este ținta misiunii internaționale AIDA (Asteroid Impact and Deflection Assessment), cu cele două componente ale sale: componenta americană DART care va impacta satelitul asteroidului pe 26 septembrie 2022 în condiții care nu prezintă niciun risc pentru Pământ și cea europeană HERA care va observa dacă am reușit sau nu devierea asteroidului, precum și modificări ale suprafeței acestuia” mai arată sursa citată. 

Evenimentul va avea loc pe 26 septembrie și este transmis online, conform programului de mai jos:

17:30 EDT (27 septembrie, 0:30 ora locală) transmisiune live de la sonda NASA DART

18:00 EDT (27 septembrie, 1:00 ora locală) emisiunea live începe, acoperind impactul DART cu asteroidul Dimorphos

19:14 EDT (27 septembrie, 2:14 ora locală) ora la care este planificat impactul propriu-zis

20:00 EDT (27 septembrie, 3:00 ora locală) conferință de presă

Tehnologia românească va fi ”ochii” misiunii Hera

”Componente realizate în țara noastră vor fi „ochii” misiunii Hera, fără de care aceasta nu s-ar putea ghida și manevra corect. Practic, tot ce va vedea satelitul misiunii și felul în care sunt interpretate datele pentru a se ghida spre destinație, va depinde de tehnologia românească, la care lucrează în prezent specialiști ai companiei GMV România. Parte a unui consorțiu internațional, filiala românească a GMV este responsabilă de procesarea de imagini, ghidarea pe bază de altitudine, identificarea și izolarea erorilor, navigația bazată pe procesare de imagine a satelitului principal al Hera, dar și a unei sonde mai mici, care se va apropia mai mult de asteroid - Juventas - unul dintre primii doi cubesats deepspace ai Agenției Spațiale Europene (ESA)” continuă sursa citată. 

VEZI AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel