Multitasking-ul, obiceiul care ne obosește și îmbătrânește înainte de termen. Ce spune psihologul Radu Leca

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Multitasking este un obicei foarte prezent în viețile noastre și practicarea lui are efecte devastatoare. Psihologul Radu Leca ne-a explicat totul.

Multitasking-ul, în contextul uman, reprezintă practica de a face mai multe lucruri simultan, cum ar fi vorbitul la telefon în timp ce editați un document sau răspunsul la e-mail în timp ce participați la o teleconferință, potrivit TechTarget.

Deși pare o modalitate de a face mai multe lucruri deodată în același timp, cercetările au arătat că multitasking-ul poate să aibă efecte nocive asupra creierului, deoarece creierul uman nu este atât de bun în a gestiona mai multe sarcini, mai mult decât atât, multitasking-ul poate să împiedice productivitatea, reducând înțelegerea, atenția și performanța generală, notează VeryWellMind.

Psihologul Radu Leca a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical, care este nivelul coeficientul de inteligență de la care multitasking-ul se poate face fără un efort prea mare, dar și de ce multitasking-ul poate duce la îmbătrânire prematură.

”După ce subiectul atinge, cu antrenament sau pur și simplu genetic, coeficientul de inteligență de 117-120 atunci putem să vorbim despre o persoană care se va stresa parțial pe tot ceea ce înseamnă creare de multitasking.

Din secunda 2 în care vorbim despre persoane care au depășit coeficientul de inteligență de 125 deja vorbim despre o relaxare în tot ceea ce privește activitatea creări cu rezultate pozitive sau cu soluții pozitive a noțiunii de multitasking”, a declarat psihologul Radu Leca, ținând să sublinieze că ”multitasking-ul generează stres atât timp cât din punct de vedere cognitiv nu ești pregătit să înțelegi ce înseamnă generarea de evenimente, acțiuni și de proiecte personale care să susțină multitasking-ul”.

Potrivit lui Leca, multitasking-ul în România, ca ”formă non-invazivă de a obliga o persoană să creeze pe mai multe planuri” a apărut din comunism, începând cu anul 1965, ”atunci când structurile comuniste erau în plină activitate și s-a cerut atunci ca toate cadrele comuniste să poată avea cel puțin 2 joburi, unul oficial și unul ascuns, pentru partid. Și atunci multitasking-ul a început să existe”.

Citește continuarea pe DC Medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel