Declaraţii pe propria răspundere la începutul şcolii. Monica Anisie: Și părinții trebuie să își asume

Ministrul educației, Monica Anisie, a făcut mai multe precizări despre declarația pe propria răspundere pe care ar trebui să o semneze părinții la începerea noului an școlar.

Ministrul educației, Monica Anisie, a explicat, joi seara la TVR mai multe aspecte în ceea ce privește declarația pe proprie răspundere pe care părinții ar urma să o semneze din toamnă când își trimit copiii la școală. Potrivit ei, aceasta a fost introdusă la cererea Ministerului Sănătății, pentru că „și părintele trebuie să își asume, alături de școală și de autoritățile locale, această revenire la cursuri”. Declarațiile ministrei vin după ce mai mulți părinți s-au aratat a fi îngrijorați de obligativitatea completării unei astfel de declarații, în contextul în care nu au toți studii medicale pentru a aprecia corect starea de sănătate a copilului.

"Știu despre această îngrijorare a părinților, am primit și noi la Ministerul Educației numeroase semnale în acest sens. Au sunat părinți la minister și au întrebat despre această declarație pe care trebuie să o completeze în momentul în care revin în spațiul școlii elevii. Această declarație pe care Ministerul Sănătății a pus-o ca parte componentă a documentului respectiv este necesară pentru că și părintele trebuie să își asume alături de școală și de autoritățile locale această revenire la cursuri", a declarat ministrul Educației.

Cum va arăta declarația pe proprie răspundere

Astfel, părinții ar trebui să completeze o declarație pe proprie răspundere în care să menționeze faptul că copilul nu a prezentat simptome specifice COVID-19, nu a fost diagnosticat cu această boală şi nici nu a venit în contact cu o persoană testată pozitiv în ultimele 14 zile. Deocamdată este vorba despre un proiect, pus în dezbatere publică.

"Având în vedere că va fi supus părintele la o declarație pe propria răspundere și acolo sunt menționate și articole din Codul penal, cred că ar trebui adăugată o sintagmă 'după cum cunosc' sau ceva care să asigure și părintele că există posibilitatea să greșească. Nu putem să spunem că din start este părintele de rea credință și aduce copilul bolnav la școală", a adăugat Monica Anisie

Totodată, aceasta a menționat faptul că părinții trebuie să fie responsabili și să nu își aducă copiii la școală dacă aceștia prezintă simptome similare coronavirusului: febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături, rinoree, etc.

Elevii pot opta pentru învățământul online

Monica Anisie a spus că elevii pot opta pentru învățământul online dacă consideră că mersul la școală prezintă un risc pentru ei sau familie. Decizia în acest caz ar trebui să fie luată de către părinți și medicul de familie.

"Acum, părintele la fel trebuie să facă - să evalueze starea de sănătate din familie și dacă există vreun risc, și dacă medicul de familie consideră că nu trebuie copilul să fie supus riscului sau familia, atunci putem apela și la situația în care să învețe copilul online", a mai precizat ministrul.

Amintim că mai mulți profesori și părinți și-au exprimat public nemulțumirea afirmând că ministerul le pasează responsabilitatea și nu își asumă riscurile pentru redeschiderea școlilor pe 14 septembrie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel