După prăbușirea din primele săptămâni de război, valoarea rublei a depășit nivelurile anterioare invaziei rusești a Ucrainei, asigurând actualul record printre cele mai performante valute din lume.
O adevărată surpriză dacă ne gândim la căderea liberă suferită de ruble la începutul lunii martie care amenința să tragă întreaga economie rusă către un nou default, după cel din 1998.
Dar faptul că războiul a întărit valoarea rublei trebuie nu a dus la a crede că invazia Ucrainei a fost o afacere bună pentru Rusia lui Vladimir Putin. După cum au subliniat mai mulți analiști, moneda rusă beneficiază de condiții care i-au crescut artificial valoarea, dar care s-ar putea dovedi a fi un bumerang pentru economia Moscovei.
La începutul lunii martie, la aproximativ zece zile de la izbucnirea conflictului armat, cursurile de schimb ale monedei ruse au scăzut de la 76 la 120 de ruble față de dolar și de la 86 la puțin sub 133 de ruble față de euro.
Acum 1 dolar valorează 59 de ruble, cursul de schimb minim înregistrat timp de 14 ani, în timp ce un euro valorează 63 de ruble, minim pe 15 ani. Cifre care vorbesc despre o economie sănătoasă și în contradicție clară cu previziunile Ministerului Rus al Dezvoltării Economice care estimează că PIB-ul Moscovei va scădea cu 7,8% în 2022.
Jurnalistul Eduard Steiner a explicat ziarului Die Welt că principalul motiv al creșterii neașteptate a valorii rublei constă în surplusul de cont curent al Rusiei, influențat în principal de excedentul comercial care, potrivit estimărilor experților, în sfârșitul anului 2022 este de așteptat să se ridice la 250 de miliarde de dolari.
Acest lucru se întâmplă „pentru că exporturile rusești de petrol și gaze continuă să genereze câștiguri substanțiale de valută, având în vedere prețurile foarte ridicate ale materiilor prime”, în timp ce „Europa”, din punct de vedere istoric, primul partener comercial al Moscovei, „exportă semnificativ mai puțin în Rusia”.
Federația Rusă poate conta așadar pe o monedă mult mai puternică, dar poate cumpăra mult mai puțin cu banii săi și „de aceea președintele Vladimir Putin a ordonat ca plățile de gaze să fie transferate în ruble la 1 aprilie”, a subliniat Steiner, potrivit Europa Today.
Un alt factor care a dus la depășirea valorii rublei înainte de 24 februarie 2022, data începerii războiului, a fost introducerea limitei la transferurile de valută străină către țări terțe limitată la 10 mii de dolari de persoană pe lună.
O măsură care, combinată cu alte măsuri puse în aplicare pentru apărarea monedei naționale, a crescut artificial valoarea monedei la niveluri care „au provocat o întărire a rublei care îngrijorează acum Banca Centrală Rusă”, a precizat Die Welt.
„Deși rubla puternică este eficientă în scopuri demonstrative, de fapt devine o problemă pentru economie”, a concluzionat analiza lui Steiner. O monedă atât de puternică „se dovedește a fi un dezavantaj, în special pentru bugetul de stat” și „pentru companiile orientate spre export, care cheltuiesc pe piața internă în ruble”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu