Republica Moldova nu mai foloseşte gaz rusesc, a declarat premierul Dorin Recean

Foto cu caracter ilustrativ: Freepik
Foto cu caracter ilustrativ: Freepik

Moldova nu mai foloseşte gazul şi electricitatea ruseşti, după ce a renunţat la dependenţa de acestea în urma începerii războiului din Ucraina, a declarat joi premierul Dorin Recean.

"Dacă la începutul războiului, 100% din energia consumată de Moldova venea din Rusia, astăzi Moldova poate rezista cu absolut niciun aport de gaz sau electricitate din partea Rusiei", a declarat el în cadrul unei conferințe de securitate, la Bucureşti.

"Moldova nu mai consumă gaz rusesc. Este integrată în reţeaua de energie europeană, atât tehnic, cât şi comercial", scrie Reuters.

Citește și: Premierul Recean: La Chişinău încă nu cad rachete; Republica Moldova este atacată hibrid

Republica Moldova este atacată hibrid în contextul războiului din Ucraina, a declarat, joi, şeful Guvernului de la Chişinău, Dorin Recean, la Forumul de Securitate din regiunea Mării Negre şi Balcani, organizat la Bucureşti.

'Republica Moldova este atacată hibrid. La Chişinău încă nu cad rachete, asta datorită ucrainenilor, dar Republica Moldova este atacată hibrid - propagandă, atacuri cibernetice, proteste plătite pentru a provoca şi a destabiliza Republica Moldova, ură interetnică promovată activ de canale ruseşti şi aşa mai departe', a afirmat Recean. În acest sens, a adăugat el, a fost consolidată capacitatea instituţiilor din Republica Moldova.

'Am văzut (crimele de la - n.r.) Bucea, am văzut Irpin şi atunci ne-am dat seama că noi am crezut că am rezolvat o problemă în Al Doilea Război Mondial, dar ne-am trezit că nu am rezolvat-o. Astăzi, pacea şi securitatea este asigurată de Ucraina şi trebuie să mulţumim Ucrainei şi ucrainenilor, pentru că luptă îndârjit şi luptă cu dedicaţie şi apără Republica Moldova în primul rând, dar şi Europa, apără şi sistemul autentic de valori democratice în care noi toţi vrem să trăim', a punctat şeful Guvernului de la Chişinău.

Potrivit lui Dorin Recean, 'Republica Moldova îşi înţelege şi rolul ei în acest conflict şi în această situaţie de securitate plină de provocări'. 'Înţelegem că trebuie să participăm prin apărarea unei frontiere de 1.200 de kilometri, care în esenţă este şi frontiera Uniunii Europene', a transmis el.

'În situaţii de război alături de noi, aşa cum se întâmplă în Ucraina, avem tentative sporite de diferite crime transfrontaliere şi Republica Moldova şi-a consolidat capacităţile, împreună cu ţările din Uniunea Europeană şi cu Statele Unite, pentru a face faţă acestor provocări crescute. Provocările acestui război în Marea Neagră sunt evidente deja. Cred că a fost mai puţin clar atunci când Rusia a invadat Ucraina în 2014 şi a ocupat şi Crimeea. În acest proces de negociere a rutelor de asigurare a lanţurilor logistice vedem cât de importantă este Marea Neagră, dincolo de capacitatea Rusiei de a ataca Ucraina, dar şi Europa din Marea Neagră', a evidenţiat premierul de la Chişinău, conform Agerpres.

Citește și - Amiralul Robert Bauer, preşedintele Comitetului Militar NATO: Vom creşte sprijinul pentru R. Moldova pentru a susţine rezilienţa şi independenţa politică

NATO va creşte sprijinul politic şi practic pentru Republica Moldova pentru a-i susţine rezilienţa şi independenţa politică, în acelaşi timp respectând neutralitatea prevăzută de Constituţie, a declarat marţi preşedintele Comitetului Militar NATO, amiralul Robert Bauer, aflat într-o vizită la Chişinău.

Republica Moldova plăteşte un preţ foarte mare pentru războiul fără sens al Rusiei în Ucraina, aşa că Alianţa Nord-Atlantică va susţine Chişinăul atât timp cât autorităţile o vor cere, a declarat amiralul Bauer într-o conferinţă de presă.

'Sprijinul pentru Republica Moldova este în prim-plan pe agenda noastră bilaterală şi va rămâne aşa pentru atât timp cât va fi necesar. Facem paşi concreţi spre oferirea unui sprijin politic şi practic mai mare pentru R. Moldova pentru a-i susţine rezilienţa şi independenţa politică. NATO respectă neutralitate stipulată în Constituţia dumneavoastră', a declarat înaltul responsabil al Alianţei Nord-Atlantice.

'Suntem gata să ne intensificăm sprijinul practic prin creşterea capacităţilor de apărare al ţării dumneavoastră', a spus Bauer, subliniind că 'NATO respectă dreptul Republicii Moldova de a-şi alege propriul drum, de a-şi lua propriile decizii suverane, de a-şi stabili viitorul'. Vezi continuara articolului aici - https://www.dcnews.ro/amiralul-robert-bauer-presedintele-comitetului-militar-nato-vom-creste-sprijinul-pentru-r-moldova-pentru-a-sustine-rezilienta-si-independenta-politica_916400.html. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel