Mitul drogului „Respirația Diavolului” - cea mai periculoasă substanță din lume. Victima ar face orice îi spune atacatorul

Pexels.com
Pexels.com

Substanța a fost învinuită pentru mii de infracțiuni în America de Sud. Acum există rapoarte despre folosirea acestui drog incapacitant în jafuri pe străzile din Paris. De la utilizarea de către naziști la obstetricieni, cu siguranță are o istorie plină de culoare.

Unul dintre cele mai durabile șiretlicuri pe care le-ai putea auzi într-un hostel pentru călători este acela al cărții de vizită înmuiată în droguri: cineva îți întinde cartea lor, iar drogul este absorbit instantaneu de pielea ta. Te afli într-o stare asemănătoare unui zombi, în care vei face orice pentru atacatorul tău, de la golirea contului bancar până la apăsarea pe trăgaci împotriva cuiva.

Drogul este burandanga, sau scopolamina, derivată din plantele de leandră, și există nenumărate povești despre cum criminalii din Columbia și Ecuador folosesc acest drog, care se spune că elimină liberul arbitru al unei persoane, pentru a agresa victime sau a le jefui. Este cunoscut și sub numele de "respirația diavolului" și a fost descris drept "cel mai periculos drog din lume". Sunt dificile de diferențiat miturile urbane de cazurile reale. Consiliul de Securitate în străinătate al SUA avertizează călătorii din Quito asupra pericolelor de a deveni victime ale unui atac cu scopolamină și se referă la "estimări neoficiale" - nu specifică de unde provine această cifră - de 50.000 de incidente cu scopolamină acolo în fiecare an.

Acum, potrivit unor rapoarte, drogul a fost folosit în cazul a "zeci" de victime în Paris, iar trei persoane au fost arestate. Daily Telegraph sugerează că două femei ar fi încurajat victimele să inhaleze drogul, apoi le-ar fi convins să le ducă acasă, de unde le-au furat bani și bijuterii.

"Există aceste povești de speriat și nu au toxicologie, astfel încât nimeni nu știe despre ce este vorba", spune Val Curran, profesor de farmacologie la Unitatea de Farmacologie Clinică UCL. "Idea că este scopolamina este puțin exagerată, pentru că ar putea fi orice.", notează TheGuardian.

Dr. Les King, chimist și fost om de știință forensic, este de acord. Ideea că ar putea deveni zombie după ce cineva suflă pudră în fața lor "pare destul de puțin probabilă de la început". Nu există dovezi că este folosită în Europa, spune el. "Centrul European de Monitorizare a Drogurilor și a Toxicodependențelor nu a avut niciodată nicio mențiune a scopolaminei fiind folosită în acest fel."

Ar fi greu de obținut. "Cred că dacă ai încerca să comanzi puțină scopolamină de la o companie chimică, ar fi reticenți să ți-o vândă", spune King. "Nu este un drog pe care poți să-l cumperi [de pe stradă] așa cum ai putea cumpăra alte substanțe psihotrope noi, unele droguri legale, sau oricare alte substanțe. Nu este disponibil în acest sens pentru că nu este un drog pe care ai dori să-l iei în scopuri plăcute."

Este "un lucru oribil", spune Curran. "Când obișnuiam să dau oamenilor [în experimente], îl urau - îți usucă foarte tare gura, îți strânge pupilele. Cu siguranță doze mari ar fi complet incapacitante." Și elimină liberul arbitru? "Te-ar face complet letargic", spune Curran, "dar nu știu dacă îți elimină liberul arbitru. Te incapacitează pentru că te-ai simți atât de somnoros, încât nu ți-ai aminti ce se întâmplă."

Scopolamina are efecte amnezice semnificative și este folosită în cercetarea asupra Alzheimerului. În cea mai mare parte, este utilizată în doze foarte mici pentru tratarea răului de mișcare, de obicei printr-un plasture transdermic.

Este unul dintre acele droguri cu o istorie bogată. Se spune că este unul dintre primele "seruri de adevăr". La începutul secolului al XX-lea, unii medici o administrau ca un medicament pentru ușurarea durerii - sau mai degrabă un medicament care ducea la uitarea durerii - în timpul nașterii, până când un obstetrician a observat cum femeile cărora li s-a administrat răspundeau sincer la întrebări; mai târziu s-a întrebat dacă ar putea fi folosit când se chestionează persoanele acuzate de crimă. A fost folosită ca probă în unele procese, dar cu îndoieli.

Apoi există povești despre folosirea ei în Germania nazistă ca instrument de interogare și, de asemenea, în Evul Mediu de către vrăjitoare. "În ce măsură toate aceste lucruri sunt adevărate, este necunoscut", spune Curran. "Există multe mituri."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel