Misiune NATO de pace în Ucraina? Bogdan Chirieac: Putin hotărăşte. Ar însemna acceptarea înfrângerii

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Алесь Усцінаў)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Алесь Усцінаў)

Andrzej Duda, preşedintele Poloniei, face o vizită la Bucureşti, în condiţiile în care există deja o confirmare venită de la Pentagon potrivit căreia se va discuta la Summitul NATO despre o misiune de pace în Ucraina. 

"Putin. El hotărăşte pentru că Federaţia Rusă nu mai contează"

"O misiune NATO de pace în Ucraina trebuie acceptată şi de Vladimir Putin. El hotărăşte pentru că Federaţia Rusă nu mai contează. O misiune NATO de pace ar însemna de facto acceptarea înfrângerii pentru Vladimir Putin. Nu cred că se va întâmpla lucrul acesta chiar dacă NATO are disponibilitatea şi capabilităţile să facă această misiune de pace. Misiunea de pace înseamnă să faci zone tampon între părţile beligerante, să supraveghezi încetarea focului, să asiguri coridoarele umanitare, să începi chiar să asiguri zona de reconstrucţie. Are foarte multe atribuţiuni misiunea de pace. Cred că ar fi un lucru extraordinar ca Putin să accepte o misiune de pace, dar eu cred că ea va fi ONU, vor fi căştile albastre ale ONU. Ar fi bine să fie NATO, dar nu cred că va fi", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3. 

"Lucrul ăsta nu cred că se va întâmpla"

Ambasadorul Poloniei în SUA spune că propunerea pentru o forţă de menținere a păcii în Ucraina din partea NATO este doar un concept preliminar: "Nu putem lua decizii unilateral. Acestea trebuie luate de toţi membrii NATO".

"Repet, NATO are posibilitatea şi capabilitatea să oprească focul şi să supavegheze încetarea focului în Ucraina. Inclusiv faimoasa no fly zone - zona de excludere aeriană - fără probleme. Avioanele NATO sunt superioare din toate punctele de vedere aviaţiei ruse. De asemenea, instalaţiile antiaeriene, după cum se vede, şi acestea mici, individuale sunt mortale pentru aviaţia rusă. Dar nu asta este problema. Trebuie ca Rusia să accepte o misiune NATO de pace. Ori lucrul ăsta nu cred că se va întâmpla, nu în situaţia actuală. Ar fi bine să accepte. În rest, sigur, NATO poate, acum joi, să voteze să îşi afirme capabilitatea şi responsabilitatea de a organiza o misiune NATO de pace în Ucraina, dar misiunea de pace trebuie acceptată de ambele părţi, adică şi de Vladimir Putin", a subliniat, încă o dată, analistul politic.

Vezi și: Cum mută China în războiul lui Putin din Ucraina. Strategii: Colacul de salvare al Rusiei după atacul sângeros din țara vecină

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel