Spitalele, centrele de cercetare și companiile din domeniul sănătății vor avea acces la fonduri de 230 de milioane de euro, printr-un nou apel de proiecte lansat în cadrul Programului Sănătate. Finanțarea vizează dezvoltarea și implementarea soluțiilor inovatoare care pot îmbunătăți serviciile medicale, facilita accesul la tratamente moderne și stimula cercetarea aplicată în domeniul sănătății.
„Proiectele finanțate vor revoluționa modul în care sunt furnizate serviciile medicale: de la utilizarea inteligenței artificiale pentru diagnosticare rapidă, până la tehnologii avansate pentru tratamente personalizate și producția de medicamente inovatoare. Astfel, spitalele, centrele de cercetare și companiile din domeniul sănătății vor putea accelera implementarea unor tehnologii care vor eficientiza sistemul medical și vor îmbunătăți viața pacienților", a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, citat într-un comunicat al instituției, conform Agerpres.
Cererile de finanțare pot fi depuse în perioada 28 februarie – 29 august 2025, prin intermediul sistemului MySMIS 2021.
Uniunea Europeană a lansat Platforma Tehnologiilor Strategice pentru Europa (STEP), prin care sprijină industria europeană și încurajează investițiile în tehnologii de vârf. Printre acestea se numără: tehnologii digitale, inovație deep-tech, biotehnologie și soluții curate și eficiente din punct de vedere al resurselor.
Prin acest apel de proiecte, vor fi finanțate activități precum cercetarea aplicată, dezvoltarea și producția de tehnologii critice, dar și infrastructura necesară pentru acestea. Beneficiarii pot investi în centre de cercetare, linii de producție pentru medicamente critice, echipamente și infrastructură pentru activități de cercetare.
Finanțarea se adresează IMM-urilor, întreprinderilor mari, organizațiilor de cercetare, unităților medicale publice și instituțiilor care desfășoară activități de cercetare. Se încurajează colaborarea dintre sectorul privat și cel public pentru dezvoltarea unor proiecte cu impact real în domeniul sănătății.
Valoarea maximă a unui proiect finanțat poate ajunge la 100 milioane de euro, cu condiția să fie inclus în lista proiectelor preselectate în cadrul apelului de idei STEP, derulat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) în mai-iunie 2024.
În cadrul apelului vor fi sprijinite doar proiectele care derivă din cele 11 idei finanțabile, depuse de instituții medicale și de cercetare de prestigiu, precum:
Antibiotice IașiBiofarmInstitutul Clinic FundeniSpitalul Universitar de Urgență BucureștiSpitalul Clinic de Ortopedie Traumatologie și TBC Osteoarticular FoișorSpitalul Universitar de Urgență EliasSpitalul de Urgență Dimitrie GerotaUniversitatea de Medicină și Farmacie Carol DavilaUniversitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnică BucureștiInstitutul Național de Cercetare-Dezvoltare Chimico-FarmaceuticăMacta Clinic Constanța
Prin această finanțare, România face un pas important către modernizarea sistemului medical, facilitând accesul pacienților la servicii mai eficiente și tratamente inovatoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News