Zariţa Dinkova, ministrul bulgar al turismului, acuză o "campanie murdară împotriva turismului", după explozia barajului de la Nova Kahovka.
Există o campanie murdară împotriva turismului. Nu ştiu unde este finanţată, dar îndeplineşte toate criteriile unei campanii hibrid", a declarat recent ministrul bulgar al turismului, Zariţa Dinkova, scrie Rador, citând dnevnik.
Ea a adăugat că deocamdată sezonul estival decurge normal, cu 1 milion de cazări pentru luna iunie, ceea ce reprezintă o creştere de 7%. Dinkova a adăugat că îngrijorările sunt cu privire la luna iulie.
Ministrul a spus că se primeşte în fiecare zi un raport cu privire la mişcarea curenţilor marini, iar deocamdată nu există date că poluarea de la explozia barajului de la Nova Kahovka a ajuns măcar pe coasta de nord a României.
"Turismul bulgar are munţi de probleme, acumulate în ultimii ani, cu care ministerul nu se poate descurca singur", a spus Zariţa Dinkova. În opinia sa, există un sprijin din partea Guvernului de la Sofia.
Ce spun autoritățile din România
În luna iunie, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că nu există niciun indiciu care să sugereze vreun pericol iminent în România în urma distrugerii barajului Nova Kahovka de pe râul Nipru, în Ucraina. El a subliniat că toți parametrii măsurați se încadrează în limitele normale pentru această perioadă, iar experții consideră că riscul pentru sănătatea oamenilor, mediul acvatic și calitatea apei de îmbăiere este minim.
De asemenea, a asigurat că vor fi intensificate determinările fizico-chimice atât la stațiile hidrometrice de pe coastă, cât și în larg. Monitorizările microbiologice zilnice vor continua, pentru a identifica orice eventual risc pentru sănătate.
Barajul centralei hidroelectrice Kahovka din sudul Ucrainei a fost distrus,de o explozie în zona ocupată de trupele ruse în partea de sud a regiunii ucrainene Herson. Zeci de localităţi au fost inundate şi mii de oameni au fugit din casele lor.
Ucraina a acuzat Rusia că a aruncat în aer uriașul baraj Nova Kahovka, care furnizează apă atât Crimeii, cât și centralei nucleare Zaporojie, potrivit The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu