Ministrul Apărării din Bulgaria respinge prezența suplimentară a NATO în țară: Rusia nu reprezintă o amenințare

Bulgaria respinge prezența suplimentară a NATO în țară: Rusia nu reprezintă o amenințare  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Bulgaria respinge prezența suplimentară a NATO în țară: Rusia nu reprezintă o amenințare / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Stefan Janev, ministrul bulgar al Apărării, spune că Rusia nu reprezintă o amenințare, iar Alianța Nord-Atlantică nu trebuie să-și sporească prezența militară în țara sa.

Ministrul bulgar al Apărării, Stefan Janev, a susținut că orice prezență militară NATO suplimentară în țară ar fi contrară intereselor sale naționale.

În opinia sa, Rusia nu reprezintă o amenințare militară pentru NATO și, prin urmare, consolidarea prezenței militare a Alianței în Bulgaria nu este necesară, ba chiar e contraproductivă pentru obiectivele organizației.

Premierul bulgar Kiril Petkov a dorit să se distanțeze imediat de remarcile ministrului său, confirmând că acestea nu sunt poziția oficială a guvernului său și pur și simplu reprezintă opinia privată a lui Janev. În timpul unei vizite la Bruxelles, Petkov a reiterat că „Bulgaria este un membru activ al UE și NATO” și că deciziile de acest fel vor fi luate în coordonare cu Aliații.

Premierul Petkov are o opinie diferită

La începutul lunii februarie, Petkov l-a informat pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cu privire la poziția guvernului său conform căreia Bulgaria va contribui la apărarea colectivă prin înființarea unui batalion bulgar și va concentra strategia de apărare bulgară pe consolidarea armatei bulgare. În timp ce 2.500 de soldați americani pot rămâne în Bulgaria în baza acordului de partajare a bazei cu Statele Unite, numărul lor poate fi crescut la 5.000 pentru o perioadă de trei luni.

Cererile anterioare ale Rusiei de garanții de securitate internațională au inclus retragerea forțelor NATO din România și Bulgaria. În ceea ce privește cererea Rusiei, ambasadorul Rusiei la Sofia, Eleonora Mitrofanova, a rafinat oarecum poziția Moscovei la începutul acestei luni: țările care au aderat la NATO după 1997 nu au nevoie să părăsească alianța, dar Rusia își dorește totuși retragerea contingentelor militare și a armelor strategice desfășurate pe teritoriul acelor țări.

Bulgaria speră cel mai probabil că poziția sa pro-Moscova o va ajuta să negocieze prețuri mai bune la gaz. Rusia furnizează 100% din necesarul de gaz al Bulgariei, iar forțele pro-ruse au blocat întotdeauna cu succes diversificarea aprovizionării cu gaze și finalizarea unei interconexiuni cu Grecia.

60% din populația bulgară continuă să simpatizeze cu Rusia, văzând rușii drept eliberatori. În Bulgaria, 300.000 de ruși au cumpărat apartamente, în principal în stațiunile de pe litoral, scrie RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel