461 de unităţi sanitare din România, de stat şi private, împărţite pe cinci clase de competenţă. Vezi aici lista clasificării spitalelor

Ministerul Sănătăţii a publicat clasamentul general al celor 461 de spitale din România, de stat şi private, împărţite pe cinci clase de competenţă.  Astfel, cele  461 de instituţii sunt împărţite pe cinci categorii, de la cea mai bună, clasa 1, până la cea mai slabă, a cincea.Pentru pacienţi, clasificarea este importantă pentru a vedea gradul de performanţă al fiecărui spital la care apelează.

Conform normelor de clasificare publciate de Adevărul, fiecare dintre cele cinci categorii presupun:

1. Maximum de performanţă

Cea mai înaltă clasă cuprinde spitalele care au 34 de secţii, de la laboratorul de imagistică până la pediatrie şi obstetrică-ginecologie (secţie cu minimum trei săli de naştere). Practic, o instituţie de categoria I trebuie să aibă toate specializările acoperite. În plus, trebuie să aibă linii de gardă şi cabinete în ambulatoriu pentru toate cele 34 de secţii.

2. Cele mai bune spitale judeţene

Instituţiile din această clasă sunt cele care au, în structura lor, 21 de secţii şi laboratoare, inclusiv chirurgie generală, obstetrică-ginecologie (secţie cu minimum trei săli de naştere), boli infecţioase. Liniile de gardă vor acoperi fiecare secţie, iar medicii de specialitate trebuie să asigure asistenţă medicală 24 din 24 de ore în 11 specializări.

3. Cele mai multe spitale judeţene

Instituţiile de categoria a treia au 21 de secţii, de la anestezie şi terapie intensivă până la oncologie şi chirurgie generală. Secţia de obstetrică-ginecologie va avea minimum două săli de naştere. Medicii de specialitate vor fi prezenţi non-stop doar în zece dintre cele 21 de secţii.

4. Unităţile municipale

Categoria a patra cuprinde instituţii îndeobşte municipale şi orăşeneşti care au şapte secţii obligatorii, printre care anestezie şi terapie intensivă şi chirurgie generală. Secţia de ginecologie are măcar o sală de naştere. Instituţia are doar două linii de gardă.

5. Spitalele cronice comunale

Ultima categorie cuprinde spitalele de boli cronice, răspândite în general în mediul rural. În ele se internează bolnavi cronic de un anumit tip: neurologie, psihiatrie, de recuperare sau paleative (care ameliorează doar simptomele unei boli). Aparatura este doar cea necesară îngrijirii bolilor respective.

Vezi aici lista  clasificării spitalelor:

Conform clasificării, cele mai bune spitale din ţară, încadrate în categoria I, sunt:

Spitalul Clinic Universitar de Urgenţă Bucureşti

Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş

Spitalul Clinic de Urgenţă Constanţa

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Spiridon din Iaşi

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj Napoca

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel