Minerii au ieșit în stradă la Târgu Jiu. Protest cu sute de persoane

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Un amplu protest are loc în această seară la Târgu Jiu. Minerii și energeticienii sunt nemulțumiți că nu pot beneficia de modificările legislative. 

Un protest spontan are loc în această după amiază la Târgu Jiu. Sute de mineri au ieșit în stradă să își ceară drepturile și chiar amenință că vor merge la București pentru a-și exprima nemulțumirile, relatează România TV. 

Oamenii s-au adunat în Piața Prefecturii din Târgu Jiu, nemulțumiți de faptul că legea privind reducerea vârstei de pensionare, deși a fost votată în Parlamentul României, a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, este în vigoare, dar minerii și energeticienii nu pot beneficia de ea în acest moment. 

Nu pot beneficia de modificările legislative

Sute de minerii și energeticienii au fost la casele de pensii să își depună dosarele de pensionare, dar de acolo au primit vestea că legea nu poate fi aplicată încă și nu pot ieși la pensie mai devreme cu 13 ani. 

În acest fel, oamenii au ieșit în stradă, amenință cu proteste de amploare și chiar că vor merge la București unde vor intra în greva foamei în fața Ministerului Muncii până când se va da o Ordonanță de Urgență pentru ca această lege să fie aplicată. 

Ce spune legea

”Prin excepție de la prevederile art. 55 alin. (1) lit. b), persoanele care au desfășurat activități dintre cele prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. g) și i) beneficiază de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puțin 25 de ani realizat în aceste activități”, se arată în Articolul 56, alineatul 1, din Legea nr. 197 din 16 iulie 2021, pentru modificarea și completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, conform legislatie.just.ro.

Cine beneficiază de reducerea vârstei de pensionare

Potrivit actului normativ, se adaugă o nouă categorie la lista activităților considerate ca fiind desfășurate în condiții speciale: „activitățile de producție, mentenanță și asimilate din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând și unitățile de extracție a cărbunelui, pentru personalul implicat direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice producției energiei electrice și extracției cărbunelui.”

Așadar, este vorba atât de cei din unitățile care produc energie electrică, cât și de cei din unitățile care extrag cărbunele folosit de respectivele termocentrale. Pentru cei care lucrează în condițiile de mai sus, reducerea vârstei standard de pensionare este de 13 ani, iar stagiul complet de cotizare este stabilit la 25 de ani.

Casa Națională de Pensii a subliniat că noua lege nu permite asimilarea în condiții speciale a perioadelor realizate în condițiile deosebite înainte de 18 august 2021, data de intrare în vigoare a acestei legi, și nici nu duce la recalcularea pensiilor aflate deja în plată, informează avocatnet.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel