„Migranții nu ne iau nimic, ci ne ajută”. Mesaj emoționant din partea actorilor filmului de deschidere al Festivalului de la Berlin

Foto cu rol ilustrativ: Freepik @naiklon1
Foto cu rol ilustrativ: Freepik @naiklon1

Festivalul Internațional de Film de la Berlin și-a deschis porțile cu „The Light”, un film care aduce în prim-plan tema migrației și importanța integrării sociale. Actorul Lars Eidinger, unul dintre protagoniști, a subliniat că producția transmite un mesaj clar: migranții sunt bineveniți și pot aduce valoare societății în care se integrează. 

Declarațiile actorului Lars Eidinger vin într-un moment sensibil pentru Germania, unde dezbaterea despre migrație domină agenda politică înaintea alegerilor din 23 februarie.

„Filmul arată că cineva care vine din afară poate, de asemenea, să ajute și că putem beneficia de pe urma lor, iar ei nu vor să ne ia nimic. Este de fapt opusul, ei pot contribui”, a afirmat Eidinger într-un interviu pentru Reuters. Actorul german interpretează rolul lui Tim Engels, un tată prins în propriile probleme, într-o familie urbană dezorientată de propriile privilegii.

Un film care reflectă realitatea socială a Germaniei

„The Light”, regizat de Tom Tykwer, cunoscut pentru succesul „Run Lola Run”, este o dramă de aproape trei ore care explorează viața familiei Engels, o familie din Berlin care trăiește într-un lux inconștient, preocupată mai mult de probleme superficiale decât de lumea din jur. Totul ia o turnură dramatică atunci când menajera lor moare fără ca cineva să-i observe absența.

Povestea capătă o dimensiune nouă odată cu apariția lui Farrah, o refugiată siriană interpretată de actrița Tala Al Deen. Ea devine noua menajeră a familiei și introduce un element simbolic puternic: un dispozitiv de terapie prin lumină, menit să aline suferința celor din jur. Spre deosebire de familia Engels, care trăiește în confortul unui apartament spațios, Farrah împarte o locuință modestă cu alte refugiate, departe de familie.

Un context politic tensionat

Premiera filmului are loc într-o perioadă în care migrația este un subiect fierbinte în Germania. Partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), cunoscut pentru poziția sa anti-imigranți, ocupă locul doi în sondaje, ceea ce alimentează dezbaterea privind politicile de migrație. Organizatorii Berlinalei speră ca festivalul să rămână un spațiu dedicat artei și cinematografiei, însă tema politică a filmului de deschidere este greu de ignorat.

Regizorul Tom Tykwer a făcut o paralelă între climatul actual și perioada interbelică a Republicii de la Weimar, care a precedat ascensiunea nazismului.

„Chiar nu mai suntem aceiași oameni care au trăit acum 90 de ani. Nu suntem ca bunicii noștri, deci cine suntem noi?”, s-a întrebat Tykwer, explicând că prin acest film a dorit să exploreze modul în care societatea contemporană reacționează la crizele umanitare.

Un portret critic al privilegiului

Nicolette Krebitz, actrița care o interpretează pe Milena Engels, mama familiei, a recunoscut că a fost dificil să își asume rolul unei femei privilegiate, incapabile să vadă realitatea dură din jurul ei.

„Nu vrei să te vezi pe tine însuți fiind o persoană privilegiată albă, nefericită din cauza unor probleme minore, în comparație cu ceea ce trăiește Farrah”, a declarat Krebitz pentru Reuters.

„The Light” aduce astfel în prim-plan o reflecție asupra alienării sociale, diferenței dintre generații și impactului migrației asupra societății. Cu o distribuție de excepție și o poveste profundă, filmul se anunță a fi nu doar un punct culminant al Berlinalei, ci și o contribuție importantă la dezbaterea despre empatie și integrare în Europa modernă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel