Comisia Europeană ar putea afla, dacă investighează şmenurile efectuate cu bani europeni la Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, cum câştigă ministerul în competiţiile pe care le arbitrează, modificând regulile în timpul jocului, sau mai precis după trecerea timpului regulamentar.
Este vorba despre apelul de proiecte din cadrul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, Axa prioritară 3 - IT&C pentru sectoarele public şi privat, Domeniul Major de Intervenţie 2.3, derulat de Ministerul Comunicaţiilor în perioada 15 Aprilie 2010 - 15 Iunie 2010.
Mai multe instituţii, de stat şi private, s-au înscris în cursă până la termenul fixat chiar de ministrul Gabriel Sandu. Evident, nu putea lipsi de la robinetul cu bani însuşi organizatorul competiţiei. Surpriză, însă: proiecte ale ministerului lui Sandu au fost depuse după trecerea termenului limită, prin nerespectarea regulamentului. Pe lângă cele două şmenuri ale lui Sandu, s-au strecurat încă patru proiecte peste termen. Sau poate tocmai acestea justificau încălcarea regulamentului? Explicaţia oferită este stupefiantă: n-au mers bine calculatoarele ministerului!
Sandu îi avertiza pe fraieri că nu primeşte proiecte după ora 16,30
Iată ce scria în regulamentul de concurs (Ghidul Solicitantului), publicat de MCSI şi valabil pentru toţi competitorii:“Aplicaţia software prin care se va face înregistrarea şi transmiterea aplicaţiei va fi disponibilă pe pagina web a MCSI - OIPSI la adresa http://fonduri.mcsi.ro, începând cu ora 9.00 a primei zile de înregistrare şi până la ora 16,30 a ultimei zile de înregistrare”. Ministerul anunţa că proiectele care nu vor fi înscrise până la data limită nu vor fi luate în considerare. “Atenţie! Pentru a fi posibilă înregistrarea online, este necesar ca proiectul să fie transmis electronic în intervalul de timp menţionat, nu doar să se înceapă înregistrarea acestuia”, scrie negru pe alb în documentul amintit. Ministerul Comunicaţiilor a depus în cadrul acestui apel 7 proiecte care au ca scop alocarea banilor către...instituţia condusă de Sandu. Două dintre acestea au fost depuse la 17,20 si 17,26, deci la aproape o oră după închiderea oficială a site-ului. Reprezentanţi ai Comisiei Europene ar trebui să verifice cum s-au atribuit proiectele “147 e-Instruire/Perfectionare pentru situatii de urgenta”, depus la ora 17:20:21 şi “148 Incubator National pentru sisteme de e-Learning”, depus de MCSI la 17:26:00”.
Încercare de ştergere a urmelor
Ministerul Informaţiilor a încercat să şteargă urmele încălcării regulamentului, dar mai mulţi solicitanţi au salvat capturi ale paginilor respective. A doua zi, pe site-ul oficial a apărut pentru câteva ore o explicaţie pentru zecile de solicitanţi nemulţumiţi, după care şi aceasta a fost deletată: "Anunţ! Datorită modificării programului de lucru vă comunicăm că perioada de înregistrare a proiectelor s-a prelungit până la ora 17.30, precum şi datorită existenţei unor probleme de ordin tehnic în încărcarea proiectelor".
Cum să laşi o asemenea dovadă a încălcării legilor sau a incompetenţei la vedere?
Lista de proiecte depuse în cadrul acestui apel se găseşte urmând linkul:
http://fonduri.mcsi.ro/?q=lista_proiecte
Oricine poate oferi informaţii privitoare la interesele care se ascund în spatele acestei liste este rugat să ne semnaleze online. Nu există vreun termen pentru investigaţiile Comisiei Europene asupra modului în care se împart banii comunitari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu