Meduzele cyborg, misiune în premieră pe fundul oceanelor. Ce pot face sub apă creaturile echipate "inteligent"

foto: Freepik
foto: Freepik

Noi taine din adâncuri sunt pe cale să fie descoperite. Cum? Cu ajutorul meduzelor-cyborg.

Prin transformarea meduzelor în cyborgi, echipați cu tehnologie avansată, oamenii de știință vizează să le amplifice viteza și controlul înotului pentru a veni în spijinul explorării mai amănunțite a oceanelor, scrie Universe Today.

Fundul oceanului, încă în mare măsură neexplorat, cu 80-85% dintre aceste zone încă inexistente pe hărți, are o importanță vitală pentru înțelegerea modelelor climatice, reducerea riscurilor naturale precum mareele și tsunami-urile, protecția vieții marine și identificarea surselor de energie regenerabilă. În plus, investigarea adâncurilor marine aduce adesea la lumină noi specii care așteaptă să fie descoperite.

O descoperire recentă a Institutului de Tehnologie din California (Caltech) a prezentat o abordare inovatoare pentru îmbunătățirea capacităților fizice ale meduzelor. În loc să recurgă la imitații robotice ale mișcărilor meduzelor, cercetătorii au optat direct pentru optimizarea creaturilor subacvatice. Astfel, intrăm în epoca meduzelor-cyborg, o sinteză între biologia organică și tehnologia biomecatronică de ultimă oră.

Performanțe sporite și noi abilități sub apă

Îmbunătățite cu tehnologie de vârf, aceste meduze au fost dotate cu dispozitive precum un implant similar inimii și o pălărie „forebody” imprimată 3D, asemănătoare cu prova unei nave, reducând rezistența la apă și amplificând viteza de înot.

În cadrul testelor desfășurate într-un acvariu vertical specializat, meduzele cyborg au demonstrat performanțe remarcabile, înotând de 4,5 ori mai repede decât omologii lor naturali. Alegerea meduzelor pentru această transformare a fost strategică, datorită lipsei creierului și a capacității lor de a simți durerea, garantând astfel un prejudiciu minim în timpul procesului de augmentare. Principii etice au stat la baza proiectării echipamentului, asigurând protejarea meduzelor de orice pericol.

Această inițiativă cu totul inovatoare ar putea redefini explorarea oceanelor, permițând meduzelor cyborg să colecteze date importante despre mediul înconjurător din regiuni adânci și dificil accesibile, precum abisurile și gropile oceanice. Cu alte cuvinte, aceste "creaturi" bioingineriate ar putea să devină în curând elemente esențiale în monitorizarea sănătății oceanelor, detectând schimbările de mediu produse de activitățile umane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel