De la 1 august, persoanele care vor să depună o cerere de chemare în judecată, în majoritatea situaților, trebuie să aibă dovada îndeplinirii obligației de a participa la o ședință de informare cu privire la mediere. Fără această dovadă, instanța va respinge cererea de chemare în judecată.
O ședință de informare cu privire la mediere nu înseamnă, însă, mediere. Ședința de informare, explică judecătorul Adrian Toni Neacșu presupune simpla prezență a reclamantului în fața unui mediator, unde i se aduc la cunoștință beneficiile medierii. Mediatorul nu trece la activitatea de negociere. Ședința de informare este gratuită potrivit legii, în timp ce activitatea propriu-zisă de mediere este contra cost.
În plus, potrivit judecătorului, dovada participării constă într-un certificat de informare, eliberat de mediatorul care a informat părțile implicate. Certificatul trebuie semnat de mediator, de părțile participante la informare, iar eliberarea se va face după ce va fi semnat de către mediator și de toate părțile conflictului independent de susținerea informarii in comun sau individual, scrie Toni Neacșu pe magistrati.ro.
Medierea este o forma alternativă de rezolvare pe cale amiabilă a litigiilor între două sau mai multe părți. Dacă părțile ajung la un acord, finalitatea medierii este duce la stingerea litigiului dintre parți, într-o modalitate alternativă soluționarii pe calea justiției.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu