Medicii de familie, comunicat de presă. Contracte cu CAS

CNAS
CNAS

De astăzi, 3 ianuarie, medicii de familie din Iaşi, ca şi colegii din ţară, nu mai prestează servicii medicale în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. 

Comunicat de presă - Asociaţia Medicilor de Familie Iaşi şi Patronatul Medicilor de Familie Iaşi

"Contractul anual a expirat pe 31 decembrie 2017 şi acum ar trebui să semnăm acte adiţionale de prelungire a contractelor. Până la semnarea lor, am hotărât să continuăm activitatea la cabinete - fie pe sistem pro bono, fie pe bază de chitanţă.

În decursul ultimului an am făcut numeroase demersuri şi acţiuni de protest în care am încercat să atragem atenţia decidenţilor asupra deteriorării îngrijorătoare a medicinei de familie.

De ce protestăm şi ce cerem: Motivele pentru care luptăm se pot rezuma în două problematici principale: birocratizare excesivă şi subfinanţarea.

Birocratizare excesivă:
* Situaţia actuală: protocoalele medicale după care medicul de familie îşi desfăşoară activitatea sunt realizate de comisii de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii fără a fi consultată Societatea Profesională a Medicilor de Familie.

- Urmarea:
* Protocoalele medicale şi procedurile actuale de exercitare a profesiei sunt restrictive şi ne constrâng nefiresc în desfăşurarea actului medical.

* Protocoalele ne distrag atenţia încă o dată de la pacient către hârtii.

* Implementarea lor şi sancţionările aferente nu sunt judecate de experţi cu pregătire medicală adecvata.

- Ce ne dorim:
* Debirocratizarea actului medical, pentru a putea să ne concentrăm atenţia nu pe hârtii ci pe pacient.

* Revizuirea protocoalelor şi a implementarii lor de către societăţile profesionale pentru a asigura buna funcţionare a medicinei de familie.

* Aplicarea sancţiunilor să fie facută după consultarea Colegiului Medicilor, singura organizaţie care poate aprecia corectitudinea actului medical.

Subfinanţarea
* Situaţia actuală: Medicina de familie este subfinanţată şi poate asigura doar un număr limitat de servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate; contractul cu Casa de Asigurari de Sănătate este unul rigid şi determinat unilateral, în care medicul de familie nu gaseşte un spaţiu de negociere şi de îmbunătăţire.

- Ce ne dorim:
* Creşterea finanţării asistenţei medicale primare va permite dezvoltarea cabinetelor din mediul urban şi rural.

* Avem nevoie de finanţare pentru a putea diversifica serviciile medicale oferite.

* E nevoie de creşterea finanţării pentru a asigura personalului din cabinetele de medicina familiei venituri similare cu cele din sistemul bugetar.

* Considerăm că este nevoie de alocarea unui procent de 9% din fondurile Sănătăţii pentru asistenţa primară.

Protestul nostru demonstrează că suntem o forţă socială permanentă, continuă şi utilă, care nu trebuie să trăiască sub teroarea ameninţării şi sancţiunilor nejuste.

Protestul nostru arată că nu acceptăm înjosirile pe care le-am primit în ultimul timp din partea decidenţilor. Spre exemplu: cum poate un Minister să propună înlocuirea noastră cu tineri care abia au absolvit examenul de rezidenţiat dar nu au avut punctaj pentru nici o specialitate?

Vrem debirocratizarea actului medical şi vrem să avem posibilitatea de a scrie medicamentele în concordanţă cu pregatirea noastră. Vrem să putem face managementul cabinetului nostru aşa cum necesitatea o impune, nu conform criteriilor impuse de CAS."

Comunicatul este semnat de dr. Anca Deleanu, Preşedinte SMFI şi  dr. Magda Ibanescu, Preşedinte PMFI.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel