MCV. Asociație procurori: Recomandările nu au caracter opţional

Asociaţia "Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor" susţine că recomandările formulate în raportul MCV nu au caracter opţional pentru România iar o decizie a Curţii Constituţionale impune statului român obligaţia de a aplica acest mecanism şi a da curs respectivelor recomandări.

Într-un comunicat transmis vineri, asociaţia apreciază obiectivitatea şi integritatea surselor de documentare în procesul de elaborare a raportului MCV pe anul 2018.

"Cooperarea deschisă din partea Comisiei Europene pentru atingerea obiectivelor de referinţă ale MCV este în continuare un factor de încurajare pentru sistemul judiciar naţional. Raportul Comisiei Europene vine în momentul în care, din 2017, mai multe organisme internaţionale au semnalat că politicile adoptate în România nu răspund exigenţelor statului de drept şi rolului parchetelor, aşa cum sunt dezvoltate în jurisprudenţa CJUE, CEDO şi în recomandări destinate statelor membre al Uniunii Europene şi ale Consiliului Europei", susţine Asociaţia "Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor".

Asociaţia spune că efectele asupra sistemului judiciar şi a sustenabilităţii necesare în cadrul MCV sunt prezentate realist, în sensul că politicile iniţiate şi adoptate în perioada de referinţă s-au cumulat în direcţia vulnerabilizării cadrului de sancţionare a faptelor de corupţie, de reducere a capacităţii instituţionale a instituţiilor judiciare şi de reducere a independenţei procurorilor.

"Recomandările nu au caracter opţional pentru România"

De asemenea, mediul profesional a cerut, în cadrul consultărilor prealabile şi al participării la dezbateri parlamentare, ca propunerile de modificare să aibă o fundamentare adecvată şi profesionistă.

"Asociaţia 'Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor' subliniază că recomandările formulate în cadrul raportului MCV nu au caracter opţional pentru România, prin decizia decizia nr. 2 din 11 ianuarie 2012, Curtea Constituţională a României apreciind că poziţia de membru al Uniunii Europene "impune statului român obligaţia de a aplica acest mecanism şi a da curs recomandărilor stabilite în acest cadru, în conformitate cu dispoziţiile art. 148 alin. (4) din Constituţie, potrivit cărora Parlamentul, preşedintele României, Guvernul şi autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligaţiilor rezultate din actele aderării şi din prevederile alineatului (2)". Pe această cale solicităm factorilor implicaţi în procesul de punere în aplicare a recomandărilor MCV să lanseze un dialog real şi de bună-credinţă cu toţi actorii implicaţi în sistemul de justiţie în vederea îndeplinirii condiţionalităţilor impuse de raportul Comisiei Europene", mai afirmă sursa citată.

Comunicatul este semnat de procurorii Antonia Diaconu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti şi Adrian Cosmin Iordache de la DNA, copreşedinţi ai asociaţiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel