Marțea Mare. Părintele Petroniu Tănase explică semnificația Pildei celor 10 fecioare

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com

Marțea Mare din Săptămâna Patimilor ne pregătește pentru intrarea în Împărăția cerurilor, cu două parabole extrem de sugestive, respectiv parabola celor zece fecioare și parabola talanților.

Sfinții Părinți ai Bisericii au rânduit în această zi Pilda celor zece fecioare, cu scopul să ne îndemne să veghem încontinuu și să fim gata să ieșim în întâmpinarea adevăratului Mire prin fapte bune, însă mai cu seamă prin milostenie, deoarece nu știm ziua și ceasul morții noastre.

În Sfânta şi Marea Marţi se va citi Evanghelia cu cele 10 fecioare, care au ieşit în întâmpinarea Mirelui Hristos. 5 dintre ele au rămas în afara uşilor Împărăţiei Cerurilor, deoarece nu aveau suficient untdelemn în candelele lor (Matei 25, 1-13). Tot atunci se citeşte şi Evanghelia Judecăţii de Apoi, când vom fi judecaţi după faptele pe care le-am făcut, dintre care cea mai mare putere şi îndrăzneală înaintea dreptului Judecător o vor avea iubirea în Hristos şi mila.

Semnificația Pildei celor 10 fecioare

'Rostul acestei pilde la sfârșitul postului nu-i greu de ghicit. În curgerea postului, omul este mai atent la ostenelile trupești: post, nevoințe, metanii ș.a. care, bine făcute, duc la subțierea trupului, la curăție, la feciorie, fecioria fiind o sinteză a virtuților trupești. Ea oglindește chipul cel dinafară, forma virtuții; milostenia însă, ca dragoste de Dumnezeu și de aproapele, oglindește mai ales fața lăuntrică a virtuții, scopul ei. Adevărata virtute trebuie să le unească pe amândouă: ostenelile trupești cu virtuțile sufletești; fecioria trebuie să se împodobească cu milostenia, altfel nu este mântuitoare', spunea părintele Petroniu Tănase, conform Doxologia.ro.

De asemenea, Mântuitorul îi mustră în Marțea Mare pe cărturari și farisei, pe care i-a numit 'călăuze oarbe', 'morminte văruite', 'nebuni', 'Șerpi, pui de vipere, cum veți scăpa de osânda gheenei?'.

La denia de marţi seara se va citi Evanghelia de la Ioan, în care se zice: "Puţină vreme mai este Lumina cu voi. Umblaţi până când aveţi lumină, ca să nu vă cuprindă întunericul. Că cel ce umblă în întuneric nu ştie unde merge" (Ioan 12, 35).

Părintele Petroniu Tănase (1914-2011) a fost stareţ al schitului românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos, însă şi unul din marii duhovnici ai României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel