Românii care trăiesc în Marea Britanie pot primi în vizită rude sau prieteni din România ori dintr-o altă țară europeană doar în anumite condiții.
Aceleași reguli se aplică și turiștilor care nu au rude în Marea Britanie, potrivit Vox NEWS, Marea Britanie a introdus noi regului pentru intrarea strainilor în țară.
Oricine poate vizita Marea Britanie, fără viză, atâta timp cât sosește aici cu unul dintre următoarele scopuri:
– turism (vacanță, concediu)
– vizitarea familiei sau a prietenilor
– voluntariat limitat la cel mult 30 zile pentru un ONG
– sunt în tranzit spre altă țară
– anumite activități profesionale scurte (ședințe, conferințe, interviuri)
– participarea la un program de cercetare, studii sau schimb de studenți, la cursuri recreaționale de până la 30 de zile (de ex. dans), susținerea unui examen
– pentru motive medicale (să-și facă tratament privat plătit de ei la un spital din Marea Britanie – sau la NHS, dacă este plătit de statul român – ori să doneze un organ către o rudă sau prieten).
Indiferent de scopul cu care sosesc în UK vizitatorilor le sunt interzise următoarele activități:
– nu pot lucra cu sau fără plată pentru o companie din Marea Britanie și nici ca self-employed
– nu pot să revendice ajutoare sociale de la statul britanic
– nu se pot căsători aici și nici nu pot înregistra un parteneriat civil.
Intervalul de ședere în Marea Britanie fără viză este de maxim 6 luni. Guvernul precizează că vizitatorilor li se poate refuza intrarea în Marea Britanie dacă este clar din istoricul lor ca turiști că fac vizite repetate, dese și lungi aici.
Dacă vizitatorii au intenția să stea în Marea Britanie mai mult de 6 luni, atunci pot să ceară viză online, în funcție de scopul șederii (motive acceptate: muncă, studii sau reîntregirea familiei).
Cetățenii români care nu au statut de rezidență în Marea Britanie (settled / pre-settled) pot călători în țară numai cu pașaportul (simplu electronic sau simplu temporar).
Pașaportul trebuie să fie valabil pe toată durata șederii în Marea Britanie, nu doar la momentul intrării în țară. De aceea, cei care au un pașaport românesc care a expirat în perioada stării de alertă, dar valabilitatea actului a fost prelungită din motive de criza sanitară, vor trebui să-l reînnoiască în curând.
Starea de alertă în România a expirat pe 8 martie, dar pașapoartele expirate mai au valabilitate încă 90 de zile. Prin urmare, cei care vor să viziteze Marea Britanie de la începutul lunii iunie încolo trebuie să-și reînnoiască din timp pașaportul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu