EXCLUSIV  Maia Sandu e pe val. Scenariu privind candidatura la președinția României în 2024. Expert: Criza de leadership poate fi soluționată doar din interior

Klaus Iohannis, președintele României, aflat într-o vizită la Chișinău, și Maia Sandu, președintele Republicii Moldova. Sursă foto: Administrația Prezidențială a României
Klaus Iohannis, președintele României, aflat într-o vizită la Chișinău, și Maia Sandu, președintele Republicii Moldova. Sursă foto: Administrația Prezidențială a României

Președintele Maia Sandu e cu siguranță „omul momentului” în politica de la Chișinău. După ce l-a învins pe pro-rusul Igor Dodon în alegerile prezidențiale, partidul prezidențial pro-european PAS și-a zdrobit adversarii și a reușit un fapt istoric: Pentru prima dată în R. Moldova un partid pro-european are majoritatea în Parlament.

În aceste condiții nu puți au fost cei  care, mai în glumă mai în serios, au avansat scenariul unei posibile candidaturi a Maiei Sandu la alegerile prezidențiale din 2024 din România, în contextul în care Maia Sandu deține și cetățenia română.

Angela Grămadă, președintele Asociației Experts for Security and Global Affairs, doctor în științe politice și expertă în relații internaționale, specializată pe spațiul ex-sovietic, într-un interviu acordat acum două săptămâni în cadrul emisiunii „Pe Plan Extern” de la DC News, a fost întrebată despre această poziție și dacă înaintarea unui asemenea scenariu nu denotă și o criză de lideri în politica din România. 

Angela Grămadă: Maia Sandu are multe de rezolvat la Chișinău

Experta nu crede că Maia Sandu va candida vreodată la președinția României.

„Nu cred că acest lucru se va întâmpla, să analizeze Maia Sandu opțiunea de a face politică în România. Cred că are mult prea multe de făcut la Chișinău. Fără a încerca să o laud, dimpotrivă, eu am criticat mai multe acțiuni a președintei și ale PAS în anumite momente, criza de leadership nu poate fi soluționată decât de aici, din interior, pentru că de aici trebuie să ne găsim resursele”, a precizat aceasta.

Angela Grămadă a dat exemplul experților care oricât de bine sunt pregătiți, nu cunosc realitatea din regiune.

„Exact așa cum Republica Moldova nu poate să vorbească despre aducerea experților din afara țării. Se vorbește despre aducerea unor persoane în funcții foarte înalte, așa cum s-a întâmplat în Ucraina după 2014. Aceasta nu e o soluție pentru că deși acești experți sunt foarte buni și profesioniști, ei nu cunosc atât de bine și de detaliat realitățile locale. S-ar putea să nu poată face față acestor provocări din interiorul Republicii Moldova și s-ar putea să fie o greșeală decizională”, a conchis Angela Grămadă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel