Al doilea furnizor de gaze după Rusia a anunțat reduceri masive de aprovizionare către țările UE

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Bursa de la Amsterdam a înregistrat o nouă creștere a prețului gazelor naturale în Europa.  Dar de data aceasta, Rusia nu are nici un rol în noua criză. Problemele vin din Marea Nordului, din câmpurile bogate ale Norvegiei, care reprezintă a doua sursă de aprovizionare pentru UE după Moscova. 

Greva muncitorilor din Norvegia, al doilea cel mai mare furnizor al UE după Moscova, ar putea duce la o reducere a producției cu 25% în timp ce Gazprom se pregătește să închidă Nord Stream 1.

Equinor, gigantul energetic norvegian, a anunțat reduceri de aprovizionare către țările UE, care ar putea ajunge până la 25% în această săptămână. Motivul principal ar fi protestele muncitorilor din sector, care cer salarii mai mari.

Acțiunea sindicală a început în trei centre de extracție de petrol și gaze (Gudrun, Oseberg Sud și Oseberg Est) și de miercuri, 6 iulie și se va extinde la alte trei (Kristin, Heidrun și Aasta Hansteen).

Strategia sindicatelor este să mărească treptat amploarea protestului: după centrul Tyrihans, până la 9 iulie, zăcămintele Sleipner, Gullfaks A și Gullfaks C ar trebui, de asemenea, să oprească producția.

”Greva a început”, a declarat Audun Ingvartsen, liderul sindicatului Lederne, care a explicat că acțiunea va continua până când angajatorii vor răspunde cererilor de creștere a salariilor pentru a compensa creșterea inflației.

Greva vine într-un moment delicat pentru Europa

Gazprom-ul rusesc a anunțat că gazoductul spre Germania, Nord Stream 1, va fi închis din 11 iulie pentru 10 zile după lucrările de întreținere. Alte reduceri de aprovizionare făcute în ultimele săptămâni au avut ca efect creșterea prețurilor la gaze, în timp ce țările UE încearcă să-și reînnoiască rezervele cât mai repede posibil pentru a face față iernii și a evita eșecuri pentru familii și afaceri.

Tocmai pentru a ocoli reducerile de gaz rusești, UE a cerut și a obținut din partea Norvegiei un angajament mai mare în extracția și furnizarea ulterioară nu numai cu gaze, ci și cu petrol.

În ceea ce privește gazele, de la începutul anului, țara scandinavă care în 2021 era al doilea furnizor din UE după Moscova, și-a mărit livrările. Dar acum, eforturile lui Equinor, gigantul sectorului de stat, sunt în pericol de a fi zădărnicite de grevă. 

Volumul de gaze norvegian redus cu până 25%

Potrivit Reuters, protestul muncitorilor ar putea reduce producția de gaze cu 25% până sâmbătă, în timp ce producția de petrol s-ar putea reduce cu 15% până la sfârșitul săptămânii. 

Ministerul norvegian al Muncii încearcă să promoveze concilierea între companii și sindicatul Lederne, singurul care nu a acceptat acordul de reînnoire a contractului național de sector găsit între companiile energetice și celelalte sindicate.  

La rândul lor, liderii Lederne declară că nu au fost contactați de guvern și că scopul nu este să vorbească la o masă ministerială, ci să se asigure că ”angajatorii își vor asculta angajații”, a spus Ingvartsen. 

Ministerul a avertizat că, în conformitate cu legislația națională, o grevă ar putea fi oprită de autorități dacă sunt remediate circumstanțe excepționale.

Citește și...

România în criza gazului - surse din Guvern: Cât ne putem asigura intern. Va exista o raționalizare

Surse din Guvernul României dau asigurări că, din surse interne, România poate asigura 85% din necesarul de gaze naturale. Astfel, indiferent ce va face Federația Rusă și de evoluția războiului militar, dublat de cel economic, se va continua livrarea de gaze către populație. În acest fel, România se află într-o situație favorabilă, contrar situației altor țări mai dependente de Rusia și de gazele sale. În ceea ce privește asigurarea de gaze pentru operatori, va exista o limitare, conform surselor guvernamentale, una proporțională pentru toți. Prin urmare, va fi o raționalizare, dar una corectă, astfel încât această criză să fie una care să afecteze cât mai puțin consumatorul casnic. 

Pe de altă parte, România caută deja alte surse de gaz, precum cel azer, Virgil Popescu, ministrul Energiei, fiind deja în discuții cu Turcia pentru asta. Astfel, gazul din Emirate ajunge în România, în funcție de disponibilități, prin Turcia. Memorandumul este în lucru, dar în aproximativ o lună ar putea fi gata. Și din SUA am putea primi gaz, la prețul pieței, 1 miliard de metri cubi de GPL. Citește întreagul articol AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel