Locurile arheologice pe care le-ar fi vizitat Iisus. Totul despre cele 7 zone

Iisus
Iisus

Evangheliile susțin că Iisus a vizitat numeroase locuri din Israel, Palestina, Egipt și Liban. Dar cum putem spune care sunt reale și care sunt doar legende? Pentru a afla, arheologii au excavat zone ale diverselor locuri religioase. Descoperirea lor oferă informații valoroase despre ce au fost aceste locuri în timpurile străvechi și dacă Iisus le-a putut vizita sau nu.

Templul Muntelui

În timpul lui Isus, Templul Munte era locul celui de-al Doilea Templu, cel mai sfânt loc în iudaism. Conform Evangheliei lui Matei, Iisus a fost furios când a văzut schimbători de bani (oameni care au schimbat monede) și comercianți care lucrau la Muntele Templului. El a răsturnat mesele, declarând că ei transformă o casă de rugăciune într-o zi de tâlhari, spune Evanghelia.

În 70 de ani în timpul unei revolte evreiești împotriva Imperiului Roman, Armata Romană a distrus al Doilea Templu. Zidul de Vest (uneori numit Zidul Plutonului) este una dintre cele mai importante părți ale celui de-al Doilea Templu care încă mai există.

Astăzi, Muntele Templului este un loc sfânt atât pentru evrei, cât și pentru musulman și este o sursă de conflict între israelieni și palestinieni. 

Nazaret

Evangheliile spun că, deși Iisus s-a născut în Betleem, a petrecut o mare parte din viața sa timpurie în Nazaret, în nordul Israelului. 

Lucrările arheologice au arătat că secole după moartea lui Iisus, oamenii au început să venereze o casă în Nazaret ca cea în care a crescut Iisus. Liderii Imperiului Bizantin au construit Biserica Nutriției peste casă pentru a o proteja.

Marea Galileii

Mai multe povestiri din Evanghelii au avut loc pe sau lângă Marea Galileii . Povestea lui Iisus, plimbându-se pe apă, a avut loc pe acea mare, iar unii dintre discipolii lui Iisus au lucrat ca pescari acolo. Indiferent dacă aceste povești sunt sau nu reale, este necunoscută.

Chiar și așa, s-au găsit numeroase rămășițe arheologice în jurul Mării Galileii, inclusiv o structură imensă de piatră care cântărește 60.000 de tone și poate avea mai mult de 4.000 de ani. Găsit sub suprafața mării, structura în formă de con este realizată din pietre de bazalt și bolovani, asemănătoare altor locuri care marchează înmormântări.

Rămășițele unei bărci de pescuit vechi de 2000 de ani au fost descoperite adânc în noroi de-a lungul Mării Galileii în 1986. La o lungime de 8,2 metri și o lățime de 2,3 metri, barca a avut probabil un echipaj de cinci oameni. Făcut din scânduri de cedru construite pe un cadru de stejar, nava oferă o privire asupra modului în care a fost efectuat pescuitul în momentul în care a trăit Iisus; artefactul se află în centrul Yigal Allon din Kibbutz Ginosar.

Betleem

Evangheliile susțin că Iisus s-a născut în orașul Betleem, situat în ceea ce este acum Cisiordania. Excavațiile din Betleem și din împrejurimile sale arată că orașul a fost locuit de mii de ani. O necropolă raportată în 2016 este împrăștiată cu morminte care datează de mai mult de 4.000 de ani. Faima lui Betleem ca loc de naștere al lui Iisus a făcut un loc important pentru pelerinajele creștine. Biserica Nașterii a fost construită acolo în secolul al șaselea și este acum un loc al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Ierihon

Evangheliile descriu modul în care Iisus a vizitat Ierihonul și a realizat un miracol prin restaurarea vederii orbului. O mulțime de oameni l-au urmat în jurul orașului; Iisus a rămas în casa unui colector de taxe, numit Zacheu, care era atât de disperat să-l vadă pe Iisus că a urcat pe un copac pentru a-l vedea pe o mulțime.

Sărbătorile arheologice au arătat că Ierihonul, cunoscut și ca Tell es-Sultan și situat în Cisiordania, a fost locuit de peste 10.000 de ani, devenind unul dintre cele mai vechi orașe de pe Pământ. Deși Ierihonul a fost distrus de mai multe ori, a fost întotdeauna reconstruit și încă locuit astăzi.

Capernaum

Iisus a spus că a petrecut ceva timp în Capernaum, un oraș situat în apropierea Mării Galileii, potrivit Evangheliilor. Acolo, spun Evangheliile, el a făcut mai multe miracole, inclusiv vindecarea servitorului paralizat al unui centurion (ofițer militar roman).

De asemenea, Iisus a petrecut ceva timp învățând în sinagoga din Capernaum, spun Evangheliile. Arheologii au descoperit Capernaum și au excavat sinagoga cu câteva decenii în urmă, constatând că sinagoga a fost reconstruită și modificată în timpurile străvechi. O mare parte din sinagogă datează de secole după viața lui Iisus. Cu toate acestea, fundamentele unei sinagogi din primul secol, unde a predat probabil Iisus, au fost găsite sub rămășițele sinagogii mai recente.

Piscina din Bethesda

Evanghelia lui Ioan spune că atunci când Iisus era la Ierusalim, el s-a dus la un bazin numit Bethesda, despre care oamenii credeau că avea puteri vindecătoare. El a vorbit cu un bărbat care a fost invalid timp de 38 de ani și nu a reușit să intre în piscină. Când Iisus a auzit povestea omului, el i-a spus: "Scoală-te, ridică-ți covorul și umblă", conform Evangheliei. Povestea spune că omul a făcut asta, mobilitatea lui fiind restaurată de Iisus. Deci, conform Evangheliei, în timp ce piscina nu avea neapărat puterea de a vindeca oamenii, Iisus a avut acea putere.

Arheologii au excavat două bazine care au fost venerate în antichitate ca fiind Piscina din Bethesda. 

Vezi și: Paște 2019. Miercurea Mare: Ce nu au voie să facă femeile. Este mare păcat!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel