Lockdown-ul, efecte negative asupra creierului adolescenților. Ce s-a întâmplat cu psihicul tinerilor în numeroasele blocaje din pandemie

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Stresul de a trăi în blocaje pandemice a accelerat îmbătrânirea creierului adolescenților. Efectele sunt similare cu cele observate anterior ca urmare a violenței, neglijenței și problemelor din familie.

Chiar dacă ai trecut de adolescență, s-ar putea să-ți amintești de aceasta ca fiind o perioadă tumultoasă în ceea ce privește gândurile și sentimentele, o perioadă în care în creier a avut loc o reorganizare.

Un studiu recent al cercetătorilor de la Universitatea Stanford și de la Universitatea din California, San Francisco, a concluzionat că pandemia a „accelerat” o parte din această reorganizare, prin subțierea cortexului și creșterea dimensiunii hipocampului și a secțiunilor amigdalei creierului.

„Știm deja din cercetările globale că pandemia a afectat negativ sănătatea mintală în rândul tinerilor, dar nu știam ce”, a spus psihologul Ian Gotlib, directorul Stanford Neurodevelopment, Affect, and Psychopathology (SNAP).

Echipa a analizat scanări ale creierului prin imagistica cu rezonanță magnetică (RMN) a 81 de copii efectuate înainte de pandemie (între noiembrie 2016 și noiembrie 2019) și a 82 de copii efectuate în timpul pandemiei (între octombrie 2020 și martie 2022).

Procesul de îmbătrânire s-a accelerat

Apoi, cercetătorii au comparat copiii din ambele grupuri folosind factori precum sexul, vârsta, statutul pubertal, etnia, stresul timpuriu al vieții și mediul socioeconomic, pentru a putea face comparații.

Ceea ce au arătat scanările a fost că procesul de îmbătrânire a creierului s-a accelerat aparent în grupul post-pandemic. Perioadele de izolare de mai puțin de un an au dus la echivalentul a trei ani de îmbătrânire a creierului.

De asemenea, tot în grupul post-pandemic a fost observată o sănătate mintală mai slabă, deși nu este clar dacă aceasta este direct legată de vârsta creierului. Ceea ce acest studiu nu poate spune este dacă aceste schimbări vor fi permanente sau dacă există alte probleme de sănătate mintală care vor apărea din schimbările accelerate în aceste structuri cheie ale creierului.

„Vârsta lor cronologică va ajunge în cele din urmă „vârsta creierului”? se întreabă Gotlib. „Dacă creierul lor rămâne permanent mai în vârstă decât vârsta lor fizică, nu este clar care vor fi rezultatele în viitor”, mai spune acesta.

„La un individ de 70 sau 80 de ani te poți aștepta la unele probleme cognitive și de memorie bazate pe modificări ale creierului, dar ce înseamnă pentru un tânăr de 16 ani dacă creierul îi îmbătrânește prematur?”, mai spune acesta.

Echipa intenționează să continue să urmărească același grup de oameni pe măsură ce îmbătrânesc, urmărind modificări suplimentare în structura creierului și orice complicații de sănătate mintală care s-ar putea dezvolta, conform Science Alert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel