Liderul stângii franceze: ”Taiwanul face parte din China”

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Ambasada Chinei a salutat asistența lui Jean-Luc Melenchon: ”Vă mulțumim pentru sprijinul constant pentru politica unică din China”.

Vizita la Taipei a președintelui Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, este ”un act provocator” și în orice caz ”există o singură China” din care ”Taiwanul este membru cu drepturi depline”. Cuvintele în apărarea Beijingului - lăudate imediat de ambasada Chinei la Paris - au venit de la Jean-Luc Melenchon, liderul partidului de extremă stânga La France Insoumise și locul trei la ultimele alegeri prezidențiale din Franța, după Emmanuel Macron și Marine Le Pen.

Sondajele alegerilor legislative din iunie l-au încununat apoi lider al întregii stângi de peste Alpi, cu coaliția Nupes, condusă de el, care a ajuns pe locul doi după cea a lui Macron. 

”Chinezii vor rezolva problema dintre ei, nu există alt rezultat rezonabil posibil”, a adăugat Melenchon, intrând în noul conflict internațional care a provocat deja China să lanseze rachete în jurul insulei principale Taiwan, amenințănd în mod deschis cu o ”acțiune militară”.

De asemenea, Melenchon a acuzat Statele Unite, fără îndoială, că vor să ”deschidă un nou front” cu Beijingul.

Seara, ambasada Chinei în Franța i-a mulțumit lui Melenchon printr -un tweet ”pentru sprijinul său constant pentru politica de o singură China”. Această expresie indică recunoașterea numai a Republicii Populare Chineze, cea a Beijingului. Un concept care, dacă este asociat cu negarea suveranității taiwaneze, ar justifica eventuala acțiune militară a Beijingului de a lua înapoi teritoriul Taiwanului, pe care nu l-a mai condus din 1949. 

Ce se întâmplă după vizita lui Pelosi în Taiwan

Beijingul a lansat joi cea mai mare manevră militară din istoria sa în jurul Taiwanului, ca răspuns la o vizită la Taipei a Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi. 

Armata chineză a lansat o serie de rachete care au survolat Taiwan înainte de a cădea, din nou un fapt fără precedent, în zona economică exclusivă a Japoniei.  Douăzeci și doi de luptători chinezi au intrat apoi pentru scurt timp în zona de apărare aeriană din Taiwan.

 Pentru Beijing, aceste manevre sunt ”o măsură necesară și legitimă” după vizita lui Pelosi.

Citește și:

Ca răzbunare pentru că Pelosi a vizitat Taiwanul, China nu va mai colabora cu SUA în combaterea schimbărilor climatice

China a anunţat vineri că pune capăt cooperării cu SUA în mai multe domenii, după vizita efectuată săptămâna aceasta în Taiwan de preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, în timp ce ambasadorul chinez în SUA a fost convocat la Casa Albă pentru a i se transmite un protest în legătură cu manevrele militare începute de China în jurul Taiwanului, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Beijingul va suspenda negocierile sino-americane asupra schimbărilor climatice şi va anula o întrevedere între liderii militari, precum şi două reuniuni de securitate, a anunţat Ministerul chinez de Externe, invocând dispreţul de care a dat dovadă Nancy Pelosi vizitând Taiwanul în pofida opoziţiei Chinei faţă de această vizită.

China şi SUA, cei mai mari emiţători de gaze cu efect de seră, au încheiat un acord surpriză asupra mediului la summitul COP26 desfăşurat anul trecut la Glasgow. Cele două ţări s-au angajat atunci să colaboreze pentru intensificarea acţiunilor climatice în următorul deceniu şi să desfăşoare reuniuni periodice pentru a combate criza climatică.

Printre celelalte măsuri de represalii anunţate vineri de Beijing se numără suspendarea cooperării cu Washingtonul asupra repatrierii migranţilor ilegali, precum şi cooperare judiciară, cea asupra criminalităţii transfrontaliere şi asupra combaterii traficului cu droguri.

După vizita lui Pelosi la Taipei, China a recurs la represalii constând în sancţiuni economice împotriva Taiwanului şi a început joi ample manevre militare în jurul acestei insule.

Casa Albă l-a convocat vineri pe ambasadorul Chinei la Washington, Qin Gang, ca protesta faţă de măsurile provocatoare adoptate de Beijing împotriva Taiwanului - referire la respectivele manevre militare - şi a reitera Beijingului că Statele Unite nu doresc o criză în regiune, consemnează agenţia EFE.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a calificat această reacţie a Chinei drept iresponsabilă şi contrară obiectivului Beijingului de a menţine pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan, scrie Agerpres.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel