Liderii statelor G20 au ajuns la un acord cu privire la supraimpozitarea multinaționalelor 

Grupul statelor puternic dezvoltate şi emergente a aprobat formal sâmbătă, la summitul de la Roma, acordul internaţional privind impozitarea companiilor multinaţionale cu 15% şi redistribuirea unei părţi a profiturilor, începând din anul 2023, informează cotidianul The Washington Post.

Noua cotă minimă de impozitare de 15%, susţinută deja de Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD), are rolul de a inversa tendinţa din ultimele decenii, atunci când companiile multinaţionale au redus contribuţiile printr-un sistem de mutare a sediilor şi activităţilor, ceea ce conform experţilor a lipsit guvernele de fonduri pentru programe sociale. Acordul este un succes şi pentru secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, care are ca prioritate crearea unui cadru legal internaţional pentru taxarea companiilor multinaţionale.

"Cerem grupului reunit OECD-G20 să dezvolte rapid reglementări şi instrumente multilaterale unitare, pentru a asigura că noile reguli vor intra în vigoare la nivel mondial începând din anul 2023", arată proiectul Declaraţiei concluziilor summitului de la Roma, potrivit cotidianului La Repubblica.

Noul plan de impozitare fusese aprobat deja de miniştrii de Finanţe din statele G20, iar sâmbătă a primit avizul formal din partea liderilor ţărilor, reuniţi la Roma.

Primul anunț cu privire la supraimpozitarea multinaționalelor a venit la începutul lunii octombrie

Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD) a anunţat, pe 8 octombrie, un acord internaţional privind impozitarea companiilor multinaţionale cu 15% şi redistribuirea unei părţi a profiturilor, începând din anul 2023. Acordul a fost susţinut deja de 136 de ţări şi jurisdicţii reprezentând peste 90% din valoarea PIB-ului mondial. "Noul sistem prevede şi realocarea a peste 125 de miliarde de dolari din profiturile celor mai mari şi mai profitabile companii multinaţionale în toate ţările din lume, astfel încât să se asigure că aceste firme achită contribuţii fiscale corecte oriunde desfăşoară activităţi şi generează profituri", a precizat OECD.

Acordul a fost obţinut după doi ani de negocieri intense pentru adaptarea sistemului fiscal internaţional la secolul 21, în contextul digitalizării economiilor. Acordul este semnat de 136 de ţări şi jurisdicţii din totalul de 140 de membri ai Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare. Patru ţări - Kenya, Nigeria, Pakistan şi Sri Lanka - nu au susţinut deocamdată acordul fiscal.

Acordul are ca bază "Soluţia pe Doi Piloni". "Pilonul întâi" prevede redistribuirea anuală a profiturilor multinaţionalelor în valoare de 125 de miliarde de dolari în toate jurisdicţiile internaţionale, pentru a facilita accesul la fonduri al ţărilor aflate în dezvoltare. "Pilonul doi" prevede introducerea unui impozit corporativ mondial de 15%, care li se va aplica firmelor multinaţionale ce au venituri de peste 750 de milioane de euro (867 de milioane de dolari, conform valorii actuale de conversie). Acest mecanism ar urma să genereze venituri fiscale suplimentare de 150 de miliarde de dolari anual la nivel mondial, relatează Mediafax. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel