EXCLUSIV  Legitimarea între lege și abuz. Dide: Tuturor jandarmilor, când întră în tură, li se arată o fotografie cu noi

Cunoscutul protestatar Mihai Dide a vorbit în exclusivitate pentru DCNews despre dezbatearea publică privind legitimarea între lege și abuz organizată de Inițiativa România. Evenimentul va avea loc pe data de 25 februarie.  

DCNews: Cu ce situații de abuz de putere v-ați confruntat în timpul protestelor?


Mihai Dide: În primul rând, problema trebuie defalcată puțin și o să împarțim acest lucru și în cadrul dezbaterii, în două: din punct de vedere al protestatarilor și din punct de vedere al unui cetățean normal.

În primul rând, din punct de vedere al protestelor, se știe foarte clar că sunt persoane, printre care mă aflu și eu, care au o notorietate cel puțin la nivelul Bucureștiului privind organizarea de proteste, prezența la proteste și, din acest punct de vedere, eu consider că se știe clar identitatea noastra, iar faptul că ni se solicită tot timpul actul de identitate este doar o măsură premergătoare conducerii la secție.

În cazul unui refuz, de exemplu, noi suntem conduși la secție pe motiv de refuz de legitimare. Și ca un argument în plus la ce am zis mai este și faptul că noi suntem dați în consemn. De exemplu, la Jandarmerie, sunt cinci persoane, printre care mă aflu și eu, puși la zid, adică suntem dați în consemn, și tuturor jandarmilor când întră în tură li se arată o fotografie cu noi, li se arăta atunci când eram mai activi, și atunci nu se poate spune că legitimarea noastră are un scop sau are un scop legitim.

A doua parte de discuție este din punctul de vedere al unui cetățean normal care nu are notorietate, și într-adevăr, trebuie să i se stabilească identitatea. În această cauză, jandarmul sau polițistul trebuie să-i aducă la cunoștință verbal motivul legitimării.

Dacă până acum nu exista acest lucru în lege, iată că din 26 ianuarie 2020, Poliția Română este obligată prin lege să aducă verbal la cunoștință motivul legitimării. Jandarmeria, în schimb nu este.


DCNewsDe ce este important acest eveniment?


Mihai Dide: Evenimentul este important pentru că este nevoie să informăm cetățenii cu privire la drepturile pe care le au și să purtăm o discuție și cu reprezentanții forțelor de ordine: Poliție și Jandarmerie, astfel încât să afle și ei ceea ce nemulțumește pe noi, adică, în primul rând, atitudinea angajaților instituției. Nu avem foarte mari probleme cu legea sau cu ceea ce cuprinde legea, dar o mare problemă o avem cu atitudinea și cu modul în care ei aleg să-și desfășoare activitatea atunci când legitimează o persoană.


Evenimentul va avea loc marți, 25 februarie 2020, de la ora 19.00, la Centrul Ceh din București.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel