Un deputat PSD dorește modificarea radicală a legii vaccinării, în contexul în care în premieră, a existat un consens politic național, susținut chiar de președintele Klaus Iohannis. Marea problemă este că a găsit chiar și 95 de deputați care să-i susțină amendamentele.
Cristina Dumitrache a propus mai multe amendamente care schimbă complet sensul legii vaccinării. Ele au fost aprobate, probabil în necunoștință de cauză de nu mai puțin de 95 de deputați.
Totul după ce în Senat, pentru prima dată, toate partidele au votat în unanimitate legea vaccinării, ceea ce arată că în România se poate ajunge la un consens pentru binele public. Chiar și președintele Klaus Iohannis a avut o poziție publică și s-a arătat pentru adoptarea legii vaccinării care are o importanță deosebită pentru sănătatea publică.
După ce toată clasa politică a fost de acord cu legea, deputata Cristina Dumitrache a venit cu amendamentele care modifică în totalitate sensul legii. Coincidență sau nu, protestele antivacciniștilor s-au oprit, ceea ce ne poate duce cu gândul la o coordonare în sensul că aceste grupări ar putea ști de schimbările care se pregătesc în Parlament.
Un medic specialist a explicat pentru DCNews pericolul amendamentelor propuse:
AICI PUTEȚI ACCESA noul proiect de lege, cu amendamente de la Camera Deputaților, cu explicația pericolului fiecărui amendament, notat în dreptul fiecărui paragraf
Amendamentele propuse, pe scurt
Iată amendamentele Cristinei Dumitrache, ce vin să pună în pericol esența legii vaccinării:
Cea mai importantă modificare pe care deputatul PSD o doreste este este cel de la art. 13, lit. d, unde propune eliminarea obligativității, invocând faptul că "vaccinurile sunt și trebuie să rămână o procedură medicală opțională, pe care cetățeanul o accesează dacă dorește".
Ea dorește modificarea articolul 1 din proiect, pentru că "statul trebuie să asigure dreptul la sănătate al cetățenilor, prin facilitarea unor servicii de sănătate optime, iar nu prin reglementarea obligării cetățeanului de a le accesa. Cetățeanul are DREPTUL, iar nu obligația să acceseze serviciile puse la dispoziție de stat.
Dumitrache dorește de asemenea modificarea art. 10, alin. 2 din proiectul de lege, pentru că „reacțiile adverse trebuie stabilite de către medicul specialist în urma consultului de specialitate, iar nu de Guvern sau alt organism. (...) Atunci când se înființează fondul de despăgubire, ar trebui aprobate prin lege și măsurile compensatorii".
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu