Legea parteneriatului public-privat, schimbări de ultimă oră

Noi reglementări privind parteneriatul public-privat au fost adoptate joi de Guvern, printr-o ordonanţă de urgenţă menită să crească implicarea mediului de afaceri în proiecte de infrastructură publică.

Noi reglementări privind parteneriatul public-privat au fost adoptate joi de Guvern, printr-o ordonanţă de urgenţă menită să crească implicarea mediului de afaceri în proiecte de infrastructură publică, concomitent cu protejarea intereselor parteneriatului public-privat şi asigurarea finanţării.

Potrivit unui comunicat al Executivului, transmis Agerpres, pe lângă clarificări cu privire la sfera de aplicare şi diferenţierea contractelor de parteneriat public-privat faţă de alte tipuri de contracte, precum cele de achiziţii publice, actul normativ cuprinde mai multe modificări.

În scopul protejării interesului public, se reglementează etapele/competenţele de aprobare în evaluarea proiectului, din punct de vedere al clasificării acestuia în sectorul administraţiei publice (on-budget). În cazul în care, anterior momentului semnării contractului, din analiza acestuia reiese că proiectul ar urma să fie clasificat on-budget, proiectele administraţiei publice centrale vor putea fi implementate doar după aprobarea de către Guvern, prin memorandum.

În cazul proiectelor de interes local, acestea se aprobă de către Comisia de autorizare a contractelor de parteneriat public-privat la nivel local. Această comisie se va înfiinţa ulterior prin hotărâre de Guvern. De asemenea, se introduce conceptul Value for Money, conform bunelor practici de la nivel internaţional, şi care reflectă diferenţierea în estimarea costurilor pe întreaga durată a proiectului, ajustată cu valoarea riscurilor, în scenariile realizării prin metoda tradiţională (achiziţie publică) şi prin parteneriat public-privat.

Totodată, se creează posibilitatea pentru partenerul public de a contribui la finanţarea realizării investiţiilor cu resurse financiare publice pentru a reduce ulterior impactul financiar al obligaţiilor de plată pe parcursul perioadei de operare a proiectului. Pe de altă parte, se stabilesc mecanismele de evaluare a proiectelor pentru evitarea situaţiilor de abatere de la ţintele de deficit şi datorie publică asumate de România prin Strategia fiscal-bugetară.

Actul normativ cuprinde şi măsuri pentru includerea în regim de parteneriat public-privat exclusiv a proiectelor bine pregătite, care prezintă eficienţă economică şi o prioritate la nivel central/local.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel