Autoritățile britanice anchetează dacă Rusia s-ar afla în spatele a trei atacuri incendiare ce par să fi vizat direct premierul Keir Starmer. Doi cetățeni ucraineni și un român au fost deja inculpați, iar anchetatorii nu exclud ipoteza implicării unor actori statali
Autoritățile britanice din domeniul securității naționale analizează în prezent o posibilă implicare a Rusiei într-un șir de atentate incendiare ce par a avea conexiuni directe cu premierul Keir Starmer. Informațiile publicate de Financial Times și preluate de agenția EFE indică faptul că ancheta se axează pe trei incidente distincte – două incendii la locuințe și un autoturism mistuit de flăcări – toate asociate, într-un fel sau altul, cu liderul de la Downing Street.
"Responsabili britanici din domeniul securităţii investighează dacă Rusia ar fi implicată în trei atacuri asupra unor proprietăţi - două case şi o maşină - având legătură cu premierul britanic Keir Starmer", a relatat vineri seara Financial Times.
Pe lista suspecților se află trei persoane: doi cetățeni ucraineni și un român, acuzați oficial de „complot pentru incendiere cu intenția de a pune vieți în pericol”. Potrivit anchetatorilor antiterorism, cei trei nu ar fi acționat singuri – se presupune că ar fi colaborat și cu „alte persoane necunoscute”, ceea ce complică și mai mult dosarul.
În cadrul investigației, oficiali britanici de rang înalt încearcă să determine dacă acești indivizi ar fi fost racolați de actori statali sau non-statali din Federația Rusă. În paralel, guvernul caută „cea mai potrivită reacție” în eventualitatea în care se va confirma o astfel de implicare.
Totuși, Financial Times notează că o eventuală concluzie privind originea rusă a planului nu ar reprezenta o dovadă directă că acțiunile ar fi fost coordonate de Kremlin ori că autorii atentatelor ar fi știut că sunt parte dintr-un joc geopolitic mai amplu.
La tribunal, procurorul Sarah Przybylska a declarat că natura presupusului complot este „în prezent inexplicabilă”. Poliția antiteroristă britanică menține deschisă orice ipoteză privind motivația reală din spatele atacurilor.
Cei trei inculpați se află în arest preventiv și urmează să compară în fața instanței pe 6 iunie. Este vorba despre Roman Lavrinovici (21 de ani) și Petro Pocinok (34 de ani), ambii din Ucraina, precum și despre Stanislav Carpiuc, un cetățean român în vârstă de 26 de ani.
Conform informațiilor publicate de BBC, Carpiuc a absolvit în ianuarie o facultate de afaceri la Universitatea din Canterbury. În paralel, lucra în domeniul construcțiilor și încerca să își construiască o carieră ca actor și model.
Carpiuc, care locuiește în Regatul Unit de aproximativ nouă ani, a apelat la un traducător de limbă rusă în timpul audierilor. Jurnaliștii de la publicația ucraineană Molodoi Bukovineț au aflat că acesta este originar din Cernăuți, însă a crescut în România, unde a și dobândit cetățenia.
Conform Poliției Metropolitane din Londra, faptele pentru care sunt anchetați au legătură cu „o figură centrală din viața publică” – o referire clară la Keir Starmer. Cele trei incidente sunt: incendierea unui vehicul pe 8 mai în nord-vestul Londrei, un foc provocat la intrarea unei case din Islington pe 11 mai și un alt incendiu izbucnit în zorii zilei de 12 mai într-o locuință din Kentish Town.
Una dintre aceste adrese a fost locuința lui Starmer înainte ca acesta să se mute în reședința oficială de la 10 Downing Street, după victoria laburiștilor în alegerile generale din iulie 2024.
În ceea ce privește capturarea suspecților, ancheta a avansat rapid: Lavrinovici a fost prins pe 13 mai în sudul Londrei, în Sydenham. Carpiuc a fost reținut pe 17 mai pe aeroportul Luton, în timp ce Pocinok a fost arestat pe 19 mai în Chelsea, cartier situat în vestul capitalei britanice, potrivit Agerpres.
CITEȘTE ȘI: Cine este românul acuzat că a incendiat o casă a premierului britanic Karl Starmer
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu