Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, afirmă că oferta poloneză de a livra arme avioane Mig-29 Ucrainei poate duce la un „scenariu periculos”.
Kremlinul a declarat miercuri că o ofertă poloneză de a livra Ucrainei avioane de luptă Mig-29 prin intermediul unei baze aeriene americane ar putea duce la un „scenariu periculos”, deoarece trupele ruse își continuă înaintarea în Ucraina.
„Acesta este un scenariu extrem de nedorit și potențial periculos”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit The Economic Times.
Polonia este pregătită să acţioneze pentru a furniza avioane MiG-29 Ucrainei, însă numai în cadrul NATO, a declarat miercuri un consilier al preşedintelui Andrzej Duda, după ce Statele Unite au respins propunerea Varşoviei de a-şi pune această flotă la dispoziţia Washingtonului, transmite Reuters, citat de Agerpres.
SUA nu vor ca aceste avioane să ajungă în Ucraina de la baze americane, a declarat consilierul Jakub Kumoch la televiziunea publică TVP Info.
Polonia este pregătită să acţioneze, dar numai în cadrul alianţei, în cadrul NATO, a afirmat el.
Statele Unite, deşi continuă discuţiile cu Polonia, consideră că nu este viabilă propunerea Varşoviei de a trimite avioanele sale Mi-29 armatei americane pentru ca acestea să fie predate Ucrainei, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Pentagonului.
'Nu credem că propunerea Poloniei este viabilă', a spus John Kirby într-un comunicat, potrivit AFP.
El a precizat că o astfel de organizare a acordării de asistenţă militară Ucrainei, ţară confruntată cu invazia rusă,'trezeşte motive semnificative de îngrijorare pentru NATO în întregul său' (citește mai mult AICI).
Partidul Slujitorul Poporului propune semnarea unui nou acord de securitate pentru Ucraina cu Statele Unite, Turcia și Rusia, în locul aderării la NATO.
Cu negocierile în desfășurare între Ucraina și Rusia, Slujitorul Poporului al președintelui Zelenski a propus un nou acord de securitate ca alternativă la aderarea țării la NATO. Partea consideră că într-un astfel de acord, garanții ar putea fi Statele Unite, Turcia și țările vecine, inclusiv Rusia.
Prin semnarea unui astfel de acord, Rusia va avea obligații legale de a recunoaște statalitatea ucraineană și de a se abține de la amenințarea poporului și guvernului ucrainean.
Partea ucraineană recunoaște că un astfel de acord poate părea absurd, având în vedere situația actuală, dar insistă că noul tratat va stabili măsuri concrete întreprinse de alte state garant împotriva părții care încalcă (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu