J.D. Vance avertizează UE în legătură cu „cenzura autoritară” a inteligenței artificiale

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Vicepreședintele JD Vance le-a spus marți europenilor că reglementările lor „masive” privind inteligența artificială ar putea sugruma tehnologia și a respins moderarea conținutului drept „cenzură autoritară”.

CITEȘTE ȘI                 -                Gigafabricile vor avea 100.000 de cipuri AI de ultimă generaţie, de patru ori mai mult decât fabricile AI din prezent

Într-un alt semn de divergență în ceea ce privește guvernarea AI, Statele Unite și Marea Britanie nu s-au înscris la declarația finală a unui summit AI găzduit de Franța, care spune că AI ar trebui să fie incluzivă, deschisă, etică și sigură, potrivit Reuters.

Starea de spirit asupra inteligenței artificiale s-a schimbat pe măsură ce tehnologia prinde rădăcini, de la una de preocupări legate de siguranță la concurență geopolitică, în timp ce țările încearcă să hrănească următorul mare gigant al inteligenței artificiale.

Stabilind agenda administrației Trump America First, Vance a spus că Statele Unite intenționează să rămână forța dominantă în IA și s-au opus ferm abordării de reglementare mult mai stricte a Uniunii Europene.

„Credem că reglementarea excesivă a sectorului AI ar putea ucide o industrie transformatoare”, a declarat Vance la summitul directorilor executivi și șefilor de stat de la Paris.

„Suntem foarte fermi că AI trebuie să rămână liberă de prejudecăți ideologice și că inteligența artificială americană nu va fi cooptată într-un instrument de cenzură autoritară”, a adăugat el.

Actul privind inteligența artificială, criticat de J.D. Vance

Vance a criticat „reglementările masive” create de Legea privind serviciile digitale a UE, precum și regulile de confidențialitate online ale Europei, cunoscute sub acronimul GDPR, despre care a spus că înseamnă costuri nesfârșite de conformitate cu legislația pentru firmele mai mici.

„Desigur, vrem să ne asigurăm că internetul este un loc sigur, dar este un lucru să împiedici un prădător să atace un copil pe internet și este ceva cu totul diferit să împiedici un bărbat sau o femeie adultă să acceseze o opinie pe care Guvernul o consideră dezinformare”, a spus el.

Europarlamentarii au aprobat anul trecut Actul AI al Uniunii Europene, primul set cuprinzător de reguli din lume care guvernează tehnologia.

Vance a plecat imediat după discursul pe care l-a susținut, fără să asculte pe șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a vorbit imediat după el, sau pe președintele francez Emmanuel Macron, care a ținut discursul de închidere.

Ulterior s-a întâlnit separat cu fiecare, pentru discuții.

În discursul său, Vance părea să țintească și China într-un moment delicat pentru sectorul tehnologic din SUA.

Luna trecută, startup-ul chinez DeepSeek a distribuit gratuit un model puternic de raționament AI despre care unii au spus că a contestat conducerea AI a Statelor Unite ale Americii. 

„De la CCTV la echipamente 5G, suntem cu toții familiarizați cu tehnologia ieftină de pe piață, care a fost puternic subvenționată și exportată de regimurile autoritare”, a spus Vance.

Însă „parteneriatul cu ei înseamnă să-ți înlănțui națiunea la un stăpân autoritar care încearcă să se infiltreze, să sape și să-ți sechestreze infrastructura informațională”, a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel