Israelul se va apăra cu un scut antirachetă pe bază de laser. „Vom falimenta armata inamică"

Sursă foto: Facebook - Naftali Bennett
Sursă foto: Facebook - Naftali Bennett

Un sistem de apărare aeriană bazat pe laser pe care Israelul speră să îl implementeze începând de anul viitor pentru a neutraliza rachetele şi dronele inamice va costa doar 2 dolari per interceptare, a declarat miercuri premierul Naftali Bennett.

În prezent, Israelul depinde de sisteme de doborâre care lansează rachete interceptoare care costă între zeci de mii şi milioane de dolari pentru a urmări astfel de proiectile, notează Reuters.

Însă sistemul Iron Beam, al cărui prototip a fost prezentat anul trecut, foloseşte lasere pentru a supraîncălzi şi a dezactiva ameninţările aeriene.

Bennett a prezis că acesta va intra în serviciu până la începutul anului 2023.

"Acest sistem schimbă jocul, nu doar pentru că lovim armata inamică, ci şi pentru că o falimentăm", a declarat el în timpul unei vizite la producătorul de stat al sistemului, Rafael Advanced Defense Systems.

Forţele palestiniene şi libaneze au lansat în războaiele trecute mii de rachete şi bombe asupra Israelului, care a interceptat în ultimii ani şi drone pe care le suspectează că au fost lansate de luptători susţinuţi de Iran în apropierea graniţelor sale.

"Până astăzi, ne-a costat foarte mult să interceptăm fiecare rachetă. Astăzi, ei (inamicii) pot investi zeci de mii de dolari într-o rachetă, iar noi vom investi 2 dolari pe electricitate pentru interceptarea acelei rachete", a declarat Bennett într-o înregistrare video difuzată de biroul său, precizează Mediafax.

Pace în Orient? Emiratele Arabe Unite și Israelul semnează un tratat, primul de acest fel dintre cele două țări

În ultima zi a lunii mai, Israelul și Emiratele Arabe Unite au semnat un tratat comercial, primul de acest fel dintre cele două națiuni cu interese opuse. 

Israelul și Emiratele Arabe Unite au încheiat marți un acord de liber schimb cu o valoare de mai multe miliarde de dolari, cel mai recent produs al acordului de normalizare al celor două țări din 2020, cunoscut sub numele de Acordurile Abraham. Cu obiectivul declarat de creștere a comerțului bilateral anual peste 10 miliarde de dolari în următorii cinci ani, acordul comercial este cel mai mare de acest fel, realizat între Israel și orice țară arabă. Acordul acoperă 96% din comerțul dintre cele două țări din Orientul Mijlociu, care anul trecut a ajuns la pragul de 885 de milioane de dolari, potrivit ministrului economiei din Israel.

Pentru a ilustra amploarea comerțului dintre Emiratele Arabe Unite și Israel de când cele două națiuni au stabilit relații de colaborare oficiale în august 2020, valoarea schimburilor a ajuns la de peste două ori volumul comerțului Israelului cu Egiptul în 2021, care a fost de 330 de milioane de dolari, iar Israelul și Egiptul au un acord de pace în vigoare din 1979.

Ministrul Economiei și Industriei din Israel, Orna Barbivai, și omologul său, ministrul Economiei din Emiratele Arabe Unite, Abdulla bin Touq Al Marri, au semnat acordul în Dubai după luni de negocieri. Semnarea a deschis „un nou capitol în istoria Orientului Mijlociu”, a scris ministrul emir al comerțului, Thani Al Zeyoudi, pe Twitter.

„Acordul nostru va accelera dezvoltarea, va crea locuri de muncă și va duce la o nouă eră de pace, stabilitate și prosperitate în regiune.” a adăugat el. 

Pentru Jon Medved, CEO al platformei de crowdfunding OurCrowd și capitalist de risc pe scena tehnologică din Israel, încrederea între cele două țări este cheia pentru a realiza mai multe investiții.

„Încrederea nu este ceva ce se poate construi într-o lună sau două, dar cred că există o bunăvoință enormă”, i-a spus Medved lui Dan Murphy de la CNBC înainte de semnarea acordului. Firma sa a investit deja în Emiratele Arabe Unite, a adus angajați în Golf și a primit un statut de reglementare de la Abu Dhabi Global Market, o zonă liberă din Emiratele Arabe Unite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel