Iohannis, suspendare. Zegrean: Nu este posibil așa ceva

Augustin Zegrean, fostul preşedinte al CCR, a precizat ce înseamnă procesul de suspendare a preşedintelui conform a ceea ce scrie în Constituţie.

 

Judecătorul constituţional Augustin Zegrean a intervenit telefonic, în această dimineaţă, la Realitatea Tv şi a explicat care sunt procedurile pe care trebuie să le urmeze Parlamentul în cazul în care se doreşte suspendarea preşedintelui României:

"Lucrurile nu trebuie amestecate. Procedura de suspendare a preşedintelui este prevazută în articolul 95 din Constituţie şi nu este aşa cum spun unii reprezentanţi ai puterii acum, că-l vor suspenda pentru o săptămână-două. Nu aşa se procedează, nu este posibil aşa ceva. Constituţia spune într-un mod absolut fără echivoc, este un termen imperativ în Constituţie, dacă s-a hotărât suspendarea în maximum 30 de zile se va organiza un referendum pentru demitere. Nu este o joacă. Suspendarea nu este un scop în sine. Suspendarea este un prim pas în procedura de revocare. Ori revocarea preşedintelui nu o poate face decât poporul, pentru că el este depozitarul suveranităţii. Poporul l-a ales, poporul îl revocă!" a spus Augustin Zegrean.

Poporul decide

Judecătorul a mai precizat: "Nu există o procedură de suspendare în sine. Suspendarea este în cadrul procedurii de revocare. Nu se poate să-l suspende şi apoi să revină asupra suspendării să ne jucăm de-a Constituţia. Se finalizează prin referendum şi poporul spune Da sau Nu, în privinţa revocării. Cei care au majoritate pot să facă orice, dar trebuie să respecte regulile. Statul de drept este acela în care cel care face regula el însuşi o respectă, deci nu ne putem juca aşa că vrea cineva să-l suspende, până când se îmtâmplă ceva. Nu se suspendă preşedintele ca să vină un interimar să semneze o lege sau un decret. Modelul văzut la moldoveni nu există la noi, căci nu este corect constituţional."

Ce se poate întâmpla în Parlament

"Nu pot să vă spun paşii ce trebuie urmaţi, pentru că eu am senzaţia că suspendarea asta este doar de la presă! Numai pres vrea suspendare. Încă nu s-a vorbit oficial nimic despre suspendare. Mai întâi trebuie să se convoce o şedinţă comună a Parlamentului, acolo să se citească acuzaţiile care i se aduc preşedintelui pentru suspendare, după aceea se sesizează Curtea Constituţională, care într-un anumit termen stabilit de Parlament trebuie să dea un aviz consultativ cu privire la suspendare, după care se votează în plenul celor două camere, suspendarea. Şi de acolo următoarele proceduri" şi-a încheiat intervenţia Augustin Zegrean, la Realitatea Tv.

Declaraţii contradictorii, Nicolicea

Explicaţiile fostului preşedinte al CCR relevă faptul că procedura de demitere nu mai poate fi oprită până după referendum, ceea ce contrazice cele spuse de deputatul Eugen Nicolicea, care a declarat, în urmă cu câteva zile: "Parlamentului care a pornit această etapă de demitere este evident că referendumul se face în maxim 30 de zile, dar orice act poate să fie şi anulat de către cel care l-a iniţiat. Dacă este o hotărâre a Parlamentului prin care s-a ajuns la pornirea procedurii de demitere, această hotărâre poate să fie anulată de Parlament. În acest caz, nu se mai face niciun referendum."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel