Iohannis a promulgat legea pensiilor. Ce presupune noua schimbare

bani, arhivă personală
bani, arhivă personală

Iohannis a promulgat legea pensiilor.

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 29 noiembrie 2023, următoarele decrete:

„Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 59/2023 privind stabilirea unor măsuri la nivelul administrației publice centrale (PL-x 412/19.06.2023);

Decret pentru promulgarea Legii privind sistemul public de pensii (PL-x 727/15.11.2023);

Decret privind rechemarea domnului Ovidiu Dranga din calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Japonia”.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a promulgat legea privind sistemul public de pensii. Legea va aduce #echitate între pensionari și va consolida principiul contributivității. Este cea mai amplă reformă a pensiilor. Proiectul a fost realizat împreună cu experții Comisiei Europene și ai Băncii Mondiale care au confirmat că noua lege este SUSTENABILĂ și va aduce stabilitate sistemului de pensii din România. Reforma este la fel de importantă și pentru salariați: răsplătește munca și #contributivitatea, încurajează natalitatea și stimulează continuarea studiilor.

În 2024 aducem respect pentru pensionarii români: Majorarea pensiilor, în ianuarie, cu 13,8% Recalcularea, în septembrie, a tuturor pensiilor din sistemul public:

- se vor introduce puncte suplimentare pentru stabilitatea în muncă;

-se vor lua în calcul veniturile nepermanente contributive (sporuri, acord global, prime, al 13-lea salariu);

- mamele se pot pensiona mai devreme cu șase luni pentru fiecare copil pe care l-au crescut”, a transmis ministrul Muncii - Bucura Oprescu.

Amintim că Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul Legii pensiilor, elaborat de Guvern. S-au înregistrat 199 de voturi „pentru", 39 de voturi „împotrivă" şi 17 abţineri.

În raportul Comisiei de muncă a Camerei Deputaţilor se subliniază că proiectul de lege are ca obiect de reglementare „crearea cadrului legal pentru asigurarea unui sistem de pensii sustenabil din punct de vedere financiar, prin instituirea unei formule de calcul bazate pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar, potrivit principiului contributivităţii, a unui mecanism de indexare a pensiilor clar şi corelat cu realităţile economice".

2. Foto: DCNe... (bani-lei-arhiva-personala_61302800.jpg)



Proiectul vizează întărirea principiului contributivităţii astfel încât cuantumul pensiei să reflecte activitatea profesională şi contribuţia la sistemul public de pensii, în raport de veniturile realizate de asigurat. De asemenea, proiectul urmăreşte asigurarea unor pensii adecvate şi echitabile pentru toţi beneficiarii sistemului public de pensii, precum şi introducerea unui nou principiu al sistemului public de pensii şi anume principiul stabilităţii asigurării la sistemul public de pensii.

Conform proiectului, de la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă.

Dreptul la pensie se obţine după minim 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică). Totodată, urmează să se egalizeze treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani, se arată în proiect.

Deputaţii din Comisia de muncă au introdus un amendament potrivit căruia beneficiază de încadrarea în locurile de muncă în condiţii speciale şi activităţile din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui.

Proiectul mai precizează că pensionarii români din diaspora au obligaţia de a semna un certificat de viaţă.

„Beneficiarul nerezident are obligaţia de a semna certificatul de viaţă în faţa unei autorităţi legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de şedere permanentă, după caz, respectiva autoritate certificând acest fapt", se arată în iniţiativa legislativă.

Proiectul legii pensiilor a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel