VIDEO Invazie de buburuze în Mamaia. Turiștii beau și mănâncă în apă. Cât de nocive sunt: I se spune buburuza-arlechin

Foto: Youtube ZIUA de Constanta
Foto: Youtube ZIUA de Constanta

Buburuzele au invadat stațiunile Mamaia și Năvădari.

Turiștii aflați pe plajă caută refugiu în apa mării și își iau cu ei mâncarea și sticlele cu bere și suc. Specialiștii spun că invazia este provocată de vremea capricioasă, citează Mediafax.

Buburuzele le strică distracția turiștilor. Sunt peste tot, inclusiv pe plajă unde acoperă șezlongurile și mesele.

Ca să scape de insecte, turiștii se refugiază în apă.

Specialiștii spun că invazia de buburuze poate fi explicată prin vremea capricioasă. Ploile și frigul din luna iunie le-au împiedicat să se dezvolte la timp, iar valul de căldură din ultimele zile le-a ajutat foarte mult.

Acum buburuzele trec printr-o nouă perioadă de reproducere și sunt în căutare de mâncare ceea ce explică invazia din Mamaia și Năvodari.

Ce spune biologul Răzvan Popescu-Mirceni

"Din fericire, este vorba despre o specie autohtonă, despre Coccinella septempunctata, care practic adunce foarte multe beneficii, atât culturilor, cât și în general grădinilor, pentru că aceste buburuze consumă alte insecte mai mici, acele afide sau păduchi de plante, care efectiv distrug atât cultura agricolă, cât și grădini și arbori.

E un fenomen natural, nu transmit nici boli, nici nu ciupesc, nu au niciun fel de efecte adverse asupra sănătății oamenilor. Din fericire, cum spuneam, este vorba despre o specie autohtonă, pentru că mai avem o altă specie, invazivă, i se mai spune și buburuza-arlechin, care are capacitatea să dea patru generații pe an, populații mult mai mari. Provenind din Asia de Est, ea a fost răspândită în mod deliberat de om, a fost importată de exemplu în Statele Unite, tocmai pentru a combate dăunătorii din agricultură, la începutul secolului XX", a declarat biologul Răzvan Popescu-Mirceni, la Digi24.

"De ce au ajuns buburuzele pe plaja din Mamaia? Cel mai probabil au eclozat, s-au transformat din pupe în adulți un număr mare de exemplare și au fost aduse cu acel front atmosferic ce a adus azi și puțină ploaie la Constanța", a completat biologul care dă sigurări că peste câteva zile, până într-o săptămână, ele vor dispărea de pe plajă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel