Interceptări în dosarul "Voicu", fără mandat. Cum a acționat SRI

Șapte ani cu executare pentru fostul senator Cătălin Voicu, și patru cu suspendare pentru fostul judecător suprem Florin Costiniu. Așa s-a pronunțat instanța în dosarul "Voicu". Lumea Justiției atrage, însă, atenția asupra unor probe din dosar obținute fără mandat de interceptare sau înregistrare și care ar fi putut schimba verdictul final. 

[caption id="attachment_311176" align="aligncenter" width="640"] Cătălin Voicu[/caption]

În conturarea vinovăției lui Voicu și Costiniu au cântărit greu interceptările convorbirilor telefonice și ale unor discuții ambientale. Apărătorii au cerut excluderea lor pe motiv că au fost realizate fără mandat, însă instanța le-a considerat probe importante la dosar, care arată culpabilitatea celor doi. La dosarul cauzei, însă, nu există un mandat emis de ÎCCJ pin care să fie autorizată înregistrarea discuțiilor ambientale purtate de Cătălin Voicu, Costel Cășuneanu și Florin Costiniu pe 17 septembrie 2009.

[caption id="attachment_311179" align="aligncenter" width="444"] Florin Costiniu[/caption]

Mandatul neidentificatului

Așa cum se arată în mandatul SRI, Serviciul desfășoară mai multe categorii de activități. Pot intra în locuința unei persoane pentru a scotoci după documente și înscrisuri, pentru a le ridica, a le pune la loc, pentru a instala obiecte și pentru a le ridica dupa expirarea mandatului. În acest caz, SRI avea mandat de interceptare pe șase luni doar în cazul martorului Radu Dan Florea. Pe lângă acest mandat mai există unul de interceptare și înregistrare al unui "neidentificat", despre care Luju scrie că ar fi chiar Cătălin Voicu. Potrivit legii 535/2004, SRI și Parchetul Înaltei Curți ar fi trebuit să indice identitatea persoanei.

Corupția, amenințare la adresa siguranței naționale. SRI interceptează

Din cele nouă mandate declasificate ulterior, reiese că SRI fusese autorizat să intercepteze comunicațiile dintre Cășuneaenu și Voicu pentru a se stabili dacă există vreo amenințare la adresa siguranței naționale. Însă, infracțiunile de corupție nu fac parte din categoria amenințărilor la adresa siguranței naționale.  În plus, SRI a interceptat, însă nu a stabilit dacă interceptările și înregistrările sunt autentice.

Vezi aici mandatul în cazul Radu Florea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel