Întâlnire Putin - Orban. Liderul de la Kremlin spune că propunerile de securitate ale Rusiei sunt „ignorate” de Occident

Întâlnire Putin - Orban. Liderul de la Kremlin spune că propunerile de securitate ale Rusiei sunt „ignorate” de Occident  /  Sursă foto: Facebook Viktor Orban
Întâlnire Putin - Orban. Liderul de la Kremlin spune că propunerile de securitate ale Rusiei sunt „ignorate” de Occident / Sursă foto: Facebook Viktor Orban

Vladimir Putin a avut o întâlnire, la Moscova, cu Viktor Orban, premierul Ungariei.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat marţi, după întâlnirea cu premierul Ungariei, Viktor Orban, că Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică "au ignorat" principalele solicitări ale Moscovei privind garanţiile de securitate.

"Este deja clar, l-am informat pe premier despre acest lucru, că au fost ignorate preocupările fundamentale ale Rusiei. Nu am observat o examinare în mod adecvat a celor trei solicitări ale noastre", a afirmat Vladimir Putin, conform agenţiilor RIA Novosti şi Associated Press. Liderul de la Kremlin a menţionat oprirea extinderii NATO spre est, evitarea instalării de sisteme militare ofensive în apropierea frontierelor Rusiei şi revenirea la arhitectura de securitate din 1997.

Anterior, Preşedinţia Rusiei anunţase săptămâna trecută că este "absolut clar" că Statele Unite şi NATO nu au luat în considerare preocupările Moscovei. Administraţia Vladimir Putin cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria.

UE nu vrea un conflict cu Rusia, potrivit lui Viktor Orban

La rândul său, premierul Ungariei, Viktor Orban, a afirmat, potrivit cotidianului The Guardian, că Uniunea Europeană nu vrea niciun conflict cu Rusia. "Politica sancţiunilor este sortită eşecului", a declarat Viktor Orban. Referindu-se la vizita în Rusia, Viktor Orban a precizat că "aceasta este şi o misiune de pace". "Noi suntem pregătiţi pentru un acord rezonabil, niciun lider UE nu vrea izbucnirea unui conflict", a subliniat premierul Ungariei.

Vladimir Putin i-a oferit asigurări premierului Ungariei privind aprovizionarea cu gaze. "Anul trecut, Gazprom a semnat două contracte pe termen lung privind aprovizionarea Ungariei cu gaze din Rusia până în 2036, astfel că stabilitatea este asigurată", a declarat Vladimir Putin cu ocazia întâlnirii cu Viktor Orban. Liderul de la Kremlin a notat că, în pofida restricţiilor, valoarea schimburilor comerciale dintre Rusia şi Ungaria a crescut cu 30% în ultimul an. "Este un semnal bun. Energia ocupă un rol central în cooperarea noastră", a afirmat Vladimir Putin, menţionând colaborarea în diverse proiecte energetice, inclusiv la Centrala nucleară Paks 2.

Statele Unite propun Rusiei continuarea negocierilor pe teme de interes strategic, i-a transmis marţi secretarul de Stat american, Antony Blinken, ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, avertizând că un atac rus asupra Ucrainei va atrage "consecinţe severe", scrie Mediafax.

Rusia revine și spune că nu vrea ieșirea Bulgariei din NATO, dar are o problemă cu România

Ambasadorul Rusiei în Bulgaria, Eleonora Mitrofanova, a detaliat cererea Moscovei ca NATO să revină la granițele sale din 1997, subliniind că acest lucru nu implică retragerea NATO din Bulgaria, într-un interviu acordat marți postului NOVA TV.

„Nu se pune problema țărilor care au aderat la NATO după 1997 să iasă NATO. Vorbim despre retragerea contingentului militar, a bazelor și a armelor strategice staționate pe teritoriul lor din 1997. Nu vorbim despre Bulgaria pentru că în acest moment nu aveți nici baze și nici armament ofensiv strategic, dar acest lucru ar trebui să preocupe România într-o oarecare măsură“, a menționat ambasadorul.

„Vorbim despre o atitudine principială, despre un anumit contingent militar, armamente strategice și baze situate pe teritoriu. Nu există nimic de acest gen în Bulgaria. Aș dori să subliniez că guvernul dumneavoastră a avut mare dreptate, după părerea mea, nu a vorbit dur despre această problemă și nu a încercat să facă aceste jocuri“, a explicat diplomatul.

Rusia nu acceptă ca Alianţa Nord-Atlantică să deţină trupe sau armament strategic ofensiv în România şi Bulgaria, a afirmat ambasadorul rus de la Sofia, Eleonora Mitrofanova, subliniind că Moscova respectă opţiunea acestor ţări de a fi membre NATO, conform Mediafax (citește AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel