Infectat cu HIV - SIDA, simptome și semne recunoscute

Virusul imunodeficienței umane (HIV) este o infecție gravă care compromite sistemul imunitar. În marea majoritate a cazurilor, odată diagnosticat, acesta rămâne în orgaism pe viață. 

Contrar gradului ridicat de severitate al bolii, simptomele HIV nu apar brusc, peste noapte. Spre deosebire de alte boli, în cazul HIV simptomele variază de la persoană la persoană.


Simptome primare

În prima fază a bolii, persoana infectată prezintă simptome asemănătoare unei gripe obișnuite. Febra este cel mai frecvent semn, însă pacienții pot acuza dureri de cap, dureri în gât, frisoane, oboseală excesivă, dureri musculare și inflamarea glandelor.

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, simptomele primare pot apărea în primele două-patru săptămâni de la contactarea virusului și persistă săptămâni la rând, însă există cazuri când acestea durează doar câteva zile.

Lipsa de simptome

Unii pacienți trăiesc cu virusul HIV ani buni fără a ști că sunt bolnavi. Conform AIDS.gov, semnele pot să nu apară în primii zece ani, ceea ce înseamnă că există o mare posibilitată să devină fatal. Testarea periodică HIV este esențială pentru prevenirea transmiterii.

Citiți și: Cancerul de col uterin, principalele cauze 


Apariția lentă a simptomelor

După contactarea virusului, HIV face trecerea într-o stare numită ”infecție lentă din punct de vedere clinic”, cunoscută și ca ”infecția cu HIV asimptomatică”. Potrivit Clinicii Mayo, latența HIV poate dura până la zece ani. Contrar semnelor, HIV nu dispare și este în continuare transmisibil. Riscul ca boala să progreseze este mai mare atunci când nu se acționează medical, cum ar fi terapia cu antiretrovirale. Este importantă prescrierea medicamentelor în toate etapele virusului, chiar dacă pacientul nu prezintă niciun simptom.

 Citește și: Anorexia sexuală, abstinența de la sex


SIDA este stadiul final al virusului HIV. Medicii de la Clinica Mayo susțin că cei mai mulți pacienți dezvoltă SIDA într-o perioadă de zece ani. În tot acest timp, corpul este sensibil la o gamă largă de factori externi și nu lucrează la capacitate maximă. Fără tratament, medicii estimează că un pacient diagnosticat cu SIDA poate să trăiască trei ani și, în funcție de severitatea bolii, șansele de supraviețuire sunt tot mai mici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel